Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Sacrifice english 00 16 40 07 still011

Sacrifice

Meiro Koizumi / JP, 2018 / 45 min.

In dit VR-werk vertelt een Irakese jonge man over een tragedie die zich in zijn leven afspeelde. Meiro Koizumi onderzoekt zo de machtsdynamiek binnen families en tussen naties. Hij maakt de spanning voelbaar tussen geënsceneerde en authentieke emotie, en tussen plicht en verlangen. Nederlandse première.

Eye witness 3 lr

Voor zijn eerste VR-werk toog beeldend kunstenaar Meiro Koizumi naar Irak om een VR-performance te maken met een jonge man genaamd Ahmad. Op een avond, toen Ahmad dertien jaar was en hij samen met zijn familie een wandeling maakte langs de rivier, werden ze plotseling aangevallen door een helikopter. Vijf familieleden werden voor zijn ogen gedood. Ahmad overleefde het ternauwernood. Koizumi vroeg hem om de 3D VR-camera op zijn hoofd te dragen om deze tragedie na te vertellen.

kritische vragen

Koizumi: 'De 3D VR-technologie leidt de hersenen van de kijker om de tuin, zodat je het gevoel hebt dat je dit verhaal hoort vanuit het lichaam van de getuige van deze tragedie. Het virtuele lichaam van Ahmad lijkt zo dichtbij, maar tegelijkertijd voelt die ook ver weg en onbereikbaar. De performance bestaat uit de bezoekers die de VR-headsets dragen en het verhaal van de tragedie beleven. Zo creëer ik een intense gemeenschappelijke ervaring, waarbij gerouwd kan worden om de slachtoffers, en tegelijkertijd kritische vragen gesteld kunnen worden over het virtuele in onze maatschappij.'

Werk van Meiro Koizumi is ook te zien in de Eye-tentoonstelling A Tale of Hidden Histories.

Details

Regisseur

Meiro Koizumi

Productiejaar

2018

Productieland(en)

JP

Originele titel

Sacrifice

Lengte

45 min.

Onderdeel van

A Tale of Hidden Histories

Waarheid, feiten, herinneringen, werkelijkheid: zijn het allemaal constructies? De kunstenaars Broomberg & Chanarin, Omer Fast, Chia-Wei Hsu en Meiro Koizumi laten zien hoe film, video, maar ook diaprojectie, foto’s en geluid kunnen worden ingezet om het verleden te onderzoeken en te ‘ontmaskeren’.

Lees meer
Chia-Wei Hsu, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased (2017)
Sacrifice english 00 40 14 27 still003
Eye witness 2 2 lr
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op