Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Salaam Cinema

Salaam Cinema

Mohsen Makhmalbaf / IR, 1995 / 75 min.

Een oproep in Iraanse kranten om acteurs te vinden voor een film over de honderdste verjaardag van de cinema trekt duizenden gegadigden. Met de gefilmde audities creëert Makhmalbaf een komische blik op een verholen onderdeel van de Iraanse cultuur.

poster IDFA 2022

In 1995 plaatste Mohsen Makhmalbaf een oproep in Iraanse kranten om acteurs te vinden voor een film over de honderdste verjaardag van de cinema. Duizenden mensen stroomden toe. “We zijn al begonnen met filmen”, spreekt de regisseur de eindeloze menigte toe. “We zullen ongeveer honderd van jullie selecteren en sommigen zullen een hoofdrol spelen. Jullie zijn zowel het onderwerp als de acteurs van deze film. Ik heet jullie dus welkom in jullie eigen film.”

Als een verlicht despoot interviewt hij tientallen gretige kandidaten. Huil binnen tien seconden! Lach! Dans! Mensen die in het dagelijks leven zwijgzaam en argwanend over straat gaan, geven hier antwoord op de meest intieme vragen; anderen schromen niet om de waarheid te manipuleren. Het demonstreert het aura van de cinema, dat een aparte plek buiten de werkelijkheid lijkt te creëren. De wannabe-acteurs geven zich over aan de man van wie ze denken dat die hun lot kan bepalen, niet wetende dat hun aandeel in de film zal bestaan uit dit de rol die ze hier spelen. Aan beide zijden van de tafel ontvouwt zich een intrigerend spel met de grenzen van feit en fictie, dat ook inzicht geeft in de psychologie van macht en onderdanigheid.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mohsen Makhmalbaf

Productiejaar

1995

Productieland(en)

IR

Originele titel

Salaam Cinema

Lengte

75 min.

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op