Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Salvatore st7

Salvatore Giuliano

Francesco Rosi / IT, 1961

Salvatore Giuliano markeerde de internationale doorbraak van de neorealistische regisseur Francesco Rosi, die met zijn politiek gemotiveerde biografie van de ‘Siciliaanse Robin Hood’ de Zilveren Beer van het filmfestival Berlijn won. Keuzefilm van Martin Scorsese, die de film omschrijft als een hymne aan het geboorteland van zijn voorouders.

Salvatore g ps

Anders dan andere grote regisseurs van de Italiaanse cinema uit de jaren zestig was Francesco Rosi al vanaf zijn eerste films (Il momento della veritá, Le mani sulla cittá) gespitst op de politiek-maatschappelijke achtergronden van zijn personages. Voor hem geen verbeelding van zoekende intellectuelen in crisis (Antonioni, Rossellini), speels-fantastische introspectie van de ziel (Fellini) of dramaturgisch zwaar aangezette vertellingen over de onbedorvenheid van het proletariaat (Pasolini). Liever concentreerde hij zich op de feiten – die leverden in Italië genoeg stof voor de verbeelding, vond hij.

Voor Salvatore Giuliano, portret van een bandiet die na WOII als een Siciliaanse Robin Hood roem verwierf maar in een regen van kogels zijn Waterloo vond, koos Rosi een onorthodoxe aanpak. De held van het verhaal is nauwelijks in beeld, de wereld om hem die zijn opgang mogelijk maakte, des te meer. Rosi - in zijn jonge jaren overtuigd aanhanger van de PCI – schildert het Sicilië van de armoede, de mafia en de corruptie en laat zien hoe de bevolking van het prachtige eiland daar onder te lijden heeft.

hymne aan sicilië

Net als in zijn latere werk (Il caso Mattei, Lucky Luciano) belicht Rosi vooral achterliggende sociale structuren: Salvatore Giuliano portretteert de wereld van de macht: rechters, politici, politiecommissarissen en mafiabazen delen de lakens uit. Maar de film is ook een indrukwekkend eerbetoon in zwart-wit aan de schoonheid van Sicilië (cameraman was Gianno di Venanzo die ook Fellini's Otto e mezzo draaide) en haar bevolking. Scorsese: “Salvatore Giuliano is a grand hymn to Sicily, the land of my family, and for that reason alone I cherish it.”

Restauratie (4K) uitgevoerd door Cineteca di Bologna in samenwerking met The Film Foundation. Ondersteund door Hollywood Foreign Press Association en The Film Foundation.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Francesco Rosi

Productiejaar

1961

Productieland(en)

IT

Originele titel

Salvatore Giuliano

0

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

Martin Scorsese

In de zomer van 2017 presenteerde Eye een tentoonstelling over een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar: Martin Scorsese. De regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld.

Lees meer
campagnebeeld Martin Scorsese - The Exhibition
Salvatore st1
Salvatore st3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op