Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Cup2

Sanctity en andere korte films van Arabische vrouwen

Zijn lange speelfilms van hedendaagse vrouwelijke Arabische regisseurs al een zeldzaamheid in de westerse bioscopen, nog zeldzamer is de vertoning van nieuwe korte films van deze makers. In het programma ‘Where Do We Go Now?’ – Arabische vrouwen achter de camera is een drietal recente korte producties te zien die een beeld geven van het leven van jonge vrouwen in de Arabische wereld.

Cup1

Ahd (Sanctity) heeft laten weten dat ze niet aanwezig kan zijn. In verband met een keel- en oorontsteking mag ze niet vliegen.Dat vinden wij bij EYE natuurlijk ook heel erg jammer. We wensen Ahd beterschap.

Sanctity (La sainteté) Ahd (Saoedi-Arabië, 2013) Arabisch gespr., Engels ondert. 37”

Plotseling wordt Areej, een zwangere jonge vrouw in Saoedi-Arabië, weduwe. Omdat ze een wees is moet ze volgens de traditie financieel ondersteund worden door de schoonfamilie. Maar Abdullah, haar zwager, weigert; eerst moet Areej een schuld terugbetalen, anders neemt hij haar huis af. Regisseur Ahd schildert de veerkracht van een jonge Arabische vrouw die zich ondanks tegenslag overeind weet te houden.

+

El Boston El Saeed Street Maysoon El Massry (Egypte 2014) Arabisch gespr., Engels ondert.16”

Saied, een 70-jarige man keert terug naar de straat waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Hij gaat op zoek naar de dingen die vroeger bestonden. Zijn herinneringen komen terug als hij de vervallen gebouwen passeert en op zoek gaat naar het huis van zijn geliefde Narges. Dan komt hij de postbode tegen, die de brieven weggooit die hij niet heeft bezorgd. Saied loopt met hem op, en vertelt het verhaal over zijn leven in El Bostan El Saeed Street.

+

Al Hamali Amal Al-Muftah (Qatar, 2014), Arabisch gespr., en Engels ondertit. 5”

Korte documentaire over kruiers (“hamalis”) in de Souq Waqif in Doha, de drukste markt van Qatar. Oudere mannen helpen helpen het winkelend publiek met hun spullen vervoeren, tegen magere vergoeding. Al-Muftahs korte documentaire over het harde leven van de hamalis kreeg 100.000 hits op YouTube.

+

Iskenderia, Mayye Zayed, (Egypt 2012) 8”

Een experimentele montage van fragmenten van beroemde Egyptische fictiefilms, van de documentaire Sunken Ruins of Cleopatra's Palace, van Constantine P. Cavafy's gedicht The City en van teksten uit Michel de Certeau's boek The Practice of Everyday Life.

+

The Cup Reader (Palestina 2012) Suha Araj, 12”

Een komedie over Arabische vrouwen die niet op tijd in het huwelijk treden.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Where Do We Go Now?

‘Krachtig, aangrijpend, vitaal en provocatief’ noemt gastcurator Ludmila Cvikova – van 2011 tot 2014 hoofd programmering van het Doha Film Institute in Qatar – de door haar geselecteerde films, die vaak met internationale prijzen zijn onderscheiden.

Lees meer
campagnebeeld Where Do We Go Now?
Isk1
Sanc1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op