Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Scanners1

Scanners

David Cronenberg / CA, 1981 / 103 min.

Spanning is het sleutelwoord in deze provocerende sciencefictionvertelling over mensen met telepathische gaven die het zenuwstelsel van anderen kunnen scannen en ontwrichten. De film, inmiddels een horrorklassieker, werd onder meer beroemd door de explosieve openingsscène.

Scannersposter

Het befaamde scan-duel uit de openingsscène van Scanners is inmiddels een klassieker. ”Tien seconden: de pijn begint. 15 seconden: de adem stokt. 20 seconden: je explodeert.” Met deze wervende tekst, die de openingsscène adequaat beschrijft, werd Scanners destijds in de Nederlandse bioscopen gelanceerd.

Cronenberg dompelt ons vervolgens onder in een van zijn meest angstaanjagende toekomstvisioenen. Nadat een man met buitengewone – en destructieve – telepathische vermogens wordt ingerekend door de agents van een mysterieus wapenbedrijf, ontdekt hij dat hij niet de enige is die zulke vreemde krachten bezit. Sommige andere “scanners” hebben het gemunt op niet minder dan de wereldheerschappij.

Scanners, een fenomenale, gruwelijke en provocerende film over de uitgestrektheid en de grenzen van het menselijk brein, was Cronenbergs doorbraakhit in de Verenigde Staten. Terwijl de psychobiologische verschrikkingen in zijn vorige films werden ontketend door geïsoleerde elites, voert Scanners voor het eerst grote bedrijven en het militair-industriële complex op als aanstichter.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

1981

Productieland(en)

CA

Originele titel

Scanners

Lengte

103 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Scanners3
Scanners2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op