Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Schindler's List (Steven Spielberg, US 1993)

Schindler's list

Steven Spielberg / US, 1993 / 195 min.

Door hen te werk te stellen in zijn fabriek redde de Duitse zakenman Oskar Schindler meer dan duizend joodse mannen van de gaskamer. Met dit met zeven Oscars bekroonde Holocaust-drama richt Spielberg een indrukwekkend monument op voor deze ‘goede’ Nazi.

poster Schindler's List

Op zondag 21 augustus wordt de film voorafgegaan door een gesprek tussen Ronald Simons (programmeur EYE), Emile Schrijver, directeur Joods Historisch Museum en (ovb) Annemiek Gringold, conservator Sjoa Joods Historisch Museum.

Aanvankelijk is Oskar Schindler (Liam Neeson) een opportunist die in de vervolgde joden vooral goedkope arbeidskrachten ziet. Maar gaandeweg verandert zijn houding en gebruikt hij zijn positie strategisch, vooral in het contact met de gevreesde kampcommandant Arnon Göth (een angstaanjagende Ralph Fiennes).

Een Hollywoodfilm over de Holocaust? Het was een plan dat destijds met de nodige scepsis werd ontvangen. Achteraf kan worden vastgesteld dat de regisseur grote emoties weliswaar niet schuwt, maar ook integer omspringt met de gevoelige materie. Schindler is een lichtpuntje in de duisternis, maar geen held à la Indiana Jones. En in de vernietigingskampen is zelfs voor de humanist Spielberg dat lichtpuntje niet te vinden. Een jaar na de film richtte de regisseur de Shoah Foundation op, een organisatie die wereldwijd getuigenissen van Holocaust-overlevenden op film vastlegt.

“Een film die zo'n verpletterende indruk maakt dat je na afloop doodstil de bioscoop verlaat en de dagen erna over niets anders meer kan denken." – Simon de Waal (film- en tv-scenarist).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

1993

Productieland(en)

US

Originele titel

Schindler's list

Lengte

195 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Steven Spielberg

Eye presenteert 8 juli t/m 31 augustus 2016 een zomer lang een overzicht van het werk van de succesvolste regisseur aller tijden. Op het programma staan twintig gezichtsbepalende films uit Spielbergs rijke carrière.

Lees meer
campagnebeeld Steven Spielberg – Meesterverteller
still Schindler's List (Steven Spielberg, US 1993)
still Schindler's List (Steven Spielberg, US 1993)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op