Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Sciuscia (Shoeshine) (Vittorio De Sica, IT 1946)

Sciuscià (Shoeshine)

Vittorio De Sica / IT, 1946 / 93 min.

In de woestenij van het naoorlogse Rome proberen twee straatjongens te overleven door het oppoetsen van schoenen. Deze gevoelvolle klassieker over opgroeien onder moeilijke omstandigheden was de eerste winnaar van een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. 

poster Sciuscia (Shoeshine) (Vittorio De Sica, IT 1946)

Vittorio De Sica's Sciuscià (Shoeshine) is een belangrijk vroeg werk van het Italiaanse neorealisme, de invloedrijke filmbeweging die sociale kwesties in het naoorlogse Italië naturel en indringend verbeeldde. De Sica, die later de neorealistische klassiekers Fietsendieven (1948) en Umberto D. (1952) zou maken, voegt zijn typische humanistische pathos toe aan dit verhaal over twee jonge vrienden. In hun poging geld te sparen om een paard te kopen, komen ze in de kleine criminaliteit terecht en vervolgens in de vermalende kaken van het jeugdgevangenissysteem.

Sciuscià groeide naast Ray's Pather Panchali (1955) en Truffauts Les 400 coups (1959) uit tot een klassieker over opgroeien onder moeilijke omstandigheden. De film is uitgebracht in het jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de dood van Mussolini, en was de eerste film die werd bekroond met een Oscar voor Beste Buitenlandse Film voor het bewijs "aan de wereld dat de creatieve geest kan zegevieren over de werkelijkheid".

"Er zijn helemaal geen barrières tussen De Sica en deze kinderen van wie hij het tragische leven perfect begreep." – Martin Scorsese

“Wat De Sica kan, dat kan ik niet. Ik heb onlangs zijn Sciuscià nog eens laten afspelen en de camera verdween, het doek verdween, het was gewoon het leven.” – Orson Welles

Gerestaureerd in 4K in 2022 door The Film Foundation en Cineteca di Bologna in samenwerking met Orium S.A. met financiering van Hobson/Lucas Family Foundation in het laboratorium L'Immagine Ritrovata.

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Vittorio De Sica

Productiejaar

1946

Productieland(en)

IT

Originele titel

Sciuscià (ragazzi) (Alternatieve titel)

Lengte

93 min.

Taal

Italian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Sciuscia (Shoeshine) (Vittorio De Sica, IT 1946)
still Sciuscia (Shoeshine) (Vittorio De Sica, IT 1946)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op