Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Secret1

Secret agent

Alfred Hitchcock / GB, 1936

Voor zijn spionnenfilm waarin een een succesvolle schrijver en WOI-soldaat dood wordt verklaard en een nieuwe identiteit krijgt aangemeten, wist Hitchcock topacteur John Gielgud te strikken. Op spionagemissie in Zwitserland trekt hij op met een nep-echtgenote en een Mexicaanse huurmoordenaar, vertolkt door Peter Lorre.

Secretposter

Hitchcock gaf zijn lichtvoetige verhaal een moreel complexe verhaallijn mee, waarin elke moord gevolgen heeft, ook wanneer die wordt gepleegd om de “juiste” redenen. Voor de hoofdrol strikte Hitchcock theateracteur John Gielgud, die eerder altijd had neergekeken op de cinema, in tegenstelling tot zijn tijdgenoten Laurence Olivier en Ralph Richardson. Gielgud was net klaar met het spelen van Hamlet; Hitchcock wist hem over te halen door erop te wijzen dat zijn personage te maken heeft met eenzelfde conflict tussen moraal en plicht.

Ster van de film was de elegante, koele, blonde Madeleine Carroll, misschien wel de eerste echte Hitchcock-heldin. In zijn omgang met haar op de set schakelde Hitchcock tussen verafgoding en wreedheid, het patroon voor zijn latere relaties met actrices. Peter Lorre, ook te zien in The Man Who Knew Too Much, steelt een aantal scènes als larger-than-life huurmoordenaar. Dit was de derde opeenvolgende Hitchcockfilm waarin de schurken Duits zijn, en hoewel Hitchcock zelden of nooit rechtstreeks politieke statements maakte, leek hij hier vooruit te lopen op de komende oorlog.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1936

Productieland(en)

GB

Originele titel

Secret agent

0

Drager

35mm

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
Secret6
Secret4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op