Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Daisies (Madeliefjes) (Sedmikrásky) (Věra Chytilová, CS 1966)

Sedmikrásky

Vera Chytilová / CSHH, 1966 / 74 min.

De openluchtvoorstellingen van Sunsets zijn dit jaar gewijd aan eigenzinnige vrouwelijke makers. Beroemd is Vera Chytilová, de voorvrouw van de Tsjechische nouvelle vague van de jaren zestig. Het maffe, brutale Sedmikrásky (Madeliefjes) houdt zich aan geen enkele regel.

poster Daisies (Madeliefjes) (Sedmikrásky) (Věra Chytilová, CS 1966)
Tsjechoslowakije, 1966, twee jaar voor de Russische inval. Marie en Marie, twee levenslustige jonge vrouwen, vervelen zich. De communistische cultuur is grauw en fantasieloos, dus besluiten de twee de boel op stelten te zetten. Ze trekken badpakken en felgekleurde jurken aan, houden een flinke foodfight, stelen wat ze nodig hebben en ontwrichten de dagelijkse gang van zaken volkomen.

Vera Chytilová was een pionier van de nouvelle vague. Al in 1962 maakte ze persoonlijke, controversiële films. De communistische partij wilde aanvankelijk de vertoning van Sedmikrásky (Madeliefjes) verbieden vanwege zijn “nihilistische” teneur, maar ging, onder druk van de jonge generatie, overstag. Wel legden de autoriteiten Chytilová tot 1975 een werkverbod op.

Sunsets 2023

De openluchtvoorstellingen worden gepresenteerd door Noa Johannes (VPRO Cinema). Voorafgaand aan iedere vertoning vertonen we een eighties of nineties muziekvideo met link naar de hoofdfilm. Met je Cinevillepas kun je gratis een plek reserveren, niet-pashouders betalen € 5. Het aantal Cineville-reserveringen is beperkt.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Vera Chytilová

Productiejaar

1966

Productieland(en)

CSHH

Originele titel

Sedmikrásky

Lengte

74 min.

Taal

Tsjechisch

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

Sunsets

Relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film? Dat kan, want ook dit jaar zijn er weer openluchtvoorstellingen in het park bij het Eye-museumgebouw. Bij zonsondergang kun je deze zomer kijken naar films waarin de stad een personage op zich is.

Lees meer
campagnebeeld Sunsets
still Daisies (Madeliefjes) (Sedmikrásky) (Věra Chytilová, CS 1966)
still Daisies (Madeliefjes) (Sedmikrásky) (Věra Chytilová, CS 1966)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op