Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Paper Ensemble #16 (Jochem van Tol & Jiska Rickels, 2022)

Selected Artist's Moving Image

Eye on Art: Selected Artist's Moving Image

Daar zijn ze weer, nieuwe films van kunstenaars en experimentele filmmakers. Te zien is werk van familie De Nooijer, Zsófia Paczolay, Jiska Rickels en Jochem van Tol. Over tankercleaning in Boedapest, het verstrijken van de tijd en geluiden van papier.

poster Eye on Art: Selected Artist's Moving Image 2023
Selected Artist's Moving Image houdt je op de hoogte van welke recente kunst- en experimentele film Eye heeft toegevoegd aan de collectie. De films worden vertoond in Cinema 2, meestal in aanwezigheid van de makers, en zijn ook te zien op de internationale festivals.

Drie niet zo heel korte korte films staan op het septemberprogramma; hierin aandacht voor het verbluffende camerawerk in Zsófia Paczolay’s impressie van een schoonmaker in een graancontainer, knisperende sculpturen van papier én de laatste film van ‘familie De Nooijer’: Menno, Paul, en moeder De Nooijer markeren hun afscheid.

Programma

 • still The Paper Ensemble #16 (Jochem van Tol & Jiska Rickels, 2022)

  The Paper Ensemble #16 (Jiska Rickels & Jochem van Tol. 2022. 16')

  In een oude, lege papierfabriek speelt een vrouw met betoverende sculpturen van papier. Geïnspireerd door het ontwerp van Japanse tuinen nodigt The Paper Ensemble je uit om ontvankelijk te zijn voor een wereld die volledig bestaat uit de geluiden van papier. Knisperende struiken, oceaangolven en zingende walvissen.

 • still Is Heaven Blue #2 (Menno de Nooijer & Paul de Nooijer, 2023)

  Is Heaven Blue? #2 (Menno de Nooijer & Paul de Nooijer, 2023, 17')

  De tijd laat zijn sporen na op het lichaam van de drie De Nooijers, moeder, vader en zoon. Afscheid van een oeuvre, het resultaat van vijftig jaar samen kunst maken en samenleven in het teken van fotografie, animatie en film.

 • still Budapest Silo (Zsófia Paczolay, 2022)

  Budapest Silo (Zsófia Paczolay, 2022, 25')

  József is arbeider in de grootste, nog werkende oude graansilo van Boedapest. Hij doet dat – gevaarlijke - werk al meer dan dertig jaar en is er geheel mee vergroeid. Józsefs dagelijkse arbeid lijkt op dat van een duiker: hij laat zich zakken in de silocontainers, tien verdiepingen diep, om ze schoon te maken. Paczolay filmt hem in verbluffende beelden vol lichtdonkercontrast. In de sublieme slotscène voert József een duizelingwekkende dans uit in de silo, vastgesnoerd aan veiligheidskabels – en toch vliegt hij.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

68 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still Is Heaven Blue #2 (Menno de Nooijer & Paul de Nooijer, 2023)
still Budapest Silo (Zsófia Paczolay, 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op