Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Between Delicate and Violent (Şirin Bahar Demirel, 2023)

Selected Artist's Moving Image

Eye on Art: Selected Artist's Moving Image

De nieuwe selectie van Eye's Artist's Moving Image bevat drie korte films van filmmakers en kunstenaars Bernardo Zanotta, Zuza Banasińska en Şirin Bahar Demirel. De filmmakers zijn aanwezig zijn voor een Q&A.

poster Eye on Art: Selected Artist's Moving Image

Selected Artist's Moving Image bestaan uit experimentele films en korte kunstenaarsfilms die Eye aanbeveelt aan internationale festivals. Het programma belicht recente trends in de kunstfilm en de korte experimentele film.

Programma

 • still Wild Fruits (Bernardo Zanotta, 2024)

  Wild Fruits (Bernardo Zanotta, 2024, 35’)

  Episodes uit het leven van Jean Aurand, de fictieve bediende van de Franse filosoof Michel de Montaigne, tegen de achtergrond van de 16e-eeuwse koloniale expansie en godsdienstoorlogen. Nadat Jean uit Brazilië is teruggekeerd naar Frankrijk, ontmoet hij Montaigne en ontstaat er een intieme relatie tussen beiden. Op een dag stuiten ze tijdens een wandeling op een groep tijdreizigers uit een verre toekomst, op een missie die het leven van deze twee mannen voorgoed zal veranderen.

 • still Grandmamauntsistercat (Zuza Banasińska, 2024)

  Grandmamauntsistercat (Zuza Banasińska, 2024, 22’)

  Film gemaakt van archiefmateriaal van de Educational Film Studio in Łódź vertelt het verhaal van een matriarchale familie door de ogen van een kind dat worstelt met de ideologische systemen die van generatie op generatie worden doorgegeven. De opnames zijn oorspronkelijk gemaakt als didactisch en propagandistisch gereedschap in communistisch Polen en worden nu hergebruikt voor autofictionele herinneringen.

  De klassieke Slavische heksenfiguur Baba Yaga wordt voorgesteld als een prehistorische godin uit de tijd van het matriarchaat. De vrouwen van de familie voelen zich thuis in het archief en veranderen de vaak seksistische en antropocentrische beelden in instrumenten van vrijheid en verzet.

 • still Between Delicate and Violent (Şirin Bahar Demirel, 2023)

  Between Delicate and Violent (Şirin Bahar Demirel, 2023, 15’)

  In deze experimentele documentaire zijn handen een plek die herinneringen kunnen opslaan en overdragen. Door middel van handen worden verdwaalde herinneringen opgegraven die niet zijn opgenomen in de standaard familiealbums.

  Kunnen we het geweld van de handen van de schilder zien in de penseelstreken van zijn schilderijen? Zouden kruissteken een soort alfabet kunnen zijn? De film legt verbanden tussen het persoonlijke verleden van de regisseur, maar opent zich ook voor grotere menselijke verhalen zoals huiselijk geweld en trauma's en verzet tussen generaties.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2024

Lengte

73 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still Grandmamauntsistercat (Zuza Banasińska, 2024)
still Wild Fruits (Bernardo Zanotta, 2024)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op