Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The art of bodybuilding eye filmmuseum

Selected Artists' Moving Image

Nieuw werk van Nederlandse kunstenaars en experimentele filmmakers, recentelijk toegevoegd aan de EYE-collectie. Te zien zijn korte films van onder meer Johan Rijpma, Katarina Zdjelar en LiChun Tseng, zowel ‘emerging artists’ als bekende makers.

Abiding still 1 2

De nieuwe collectiefilms worden door EYE gedistribueerd en zijn ook te zien op internationale festivals. Het programma geeft inzicht in recente ontwikkelingen binnen het veld van de kunstenaarsfilm en korte experimentele film. De meeste filmmakers uit het programma zijn aanwezig voor een Q&A.

Programma

(AAA) Mein HerzKatarina Zdjelar (Nederland, 2016, 5')Deze film, gemaakt in één opname, toont een jonge vrouw die tegelijkertijd vier composities opvoert. Met behoud van de originele stijl, tempo en ritme van de individuele composities, stemt ze telkens af op een ander muziekstuk. Stilte, muziek, geluid en woorden wisselen elkaar af en botsen. Het gezicht en de stembanden van de vrouw worden zo het strijdtoneel van de hortende overgang tussen verschillende sporen. De tweede projectie dient als voetnoot bij het werk, en is een compilatie van de momenten van stilte tijdens de opname.

ExtrapolateJohan Rijpma (Nederland, Japan, 2016, 2')In deze met de hand getekende animatie wordt een lijn doorgetrokken op een raster. Als de lijn het raster verlaat, verplaatst het proces zich naar de omgeving en wordt het weerspiegeld. De extrapolatie van beweging voorbij de grenzen veroorzaakt vervorming op een systematische, maar ook speculatieve manier.

Sea FactoryPim Zwier (Nederland, Rusland, 2017, 13')Nadat een deel van de Baltische vloot is vertrokken, is Kronstadt niet langer een gesloten militaire stad. De gerenoveerde kathedraal is het nieuwe middelpunt van deze stad die zijn eigen bestemming moet hervinden en de leegte moet vullen die achterblijft. Het fotografische proces van gescheiden kleuren dat in de film wordt gebruikt, weerspiegelt de toestand van de stad tussen verleden en toekomst: de turbulente geschiedenis, de veranderende ideologieën en het toenemende toerisme. Sea Factory is de tweede film in een serie werken die geïnspireerd zijn op de fotografie van Sergej Prokudin-Gorskii.

The Captured Light of an InstantLiChun Tseng (Nederland, 2017, 20')'Ik maak landschappen van wat ik voel, vakantie van mijn gewaarwordingen', schrijft Fernando Pessoa in Het boek der rusteloosheid. Filmmaker Lichun Tseng omarmt deze gedachte in The Captured Light of an Instant. Op 35mm-film vangt ze vele momenten, en vormt deze tot een gelaagde beleving waarin tijd en plaats samenvallen. Rusteloosheid wordt concentratie.

The Brick HouseEliane Esther Bots (Nederland, 2016, 16')Twee vrienden, Sapa en Hija, herhalen en vertellen korte anekdotes uit hun leven. Beiden zijn vanuit een ander land naar Nederland gekomen, en ervaren de (on)mogelijkheid om zich hier volledig thuis te voelen en zich betrokken te voelen bij de wereld buiten het appartement.

Explosion ma babyPauline Curnier Jardin (Nederland, Frankrijk, 2016, 8')Augustus. Voel de verzengende hitte van de zon op je huid. Rond je heen bieden duizenden mannen de naakte lichamen van babyjongens aan aan de beeltenis van San Sebastian. Schreeuwen, kleuren, gezang en explosies. Op de achtergrond volgen vrouwen de mannen vol devotie.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
Twitcijap still 300 190424 01
Standing in the sun
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op