Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Self Portrait as a Coffee Pot

Self-Portrait as a Coffee Pot

William Kentridge / ZA, US, 2022 / 110 min.

De grote Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge trakteert ons in zijn atelier op speels-filosofische gedachten over de onmogelijkheid om jezelf te kennen. Een briljant, geestig zelfportret, met een sleutelrol voor de koffiepot.

poster IDFA 2022

De grote Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge opent de deuren van zijn atelier en trakteert ons op zijn speels-filosofische gedachten over de onmogelijkheid om jezelf te kennen. Via animatie, performance, collage en houtskooltekeningen maakt hij een geestig en vindingrijk zelfportret.

Hij gaat letterlijk in dialoog met zichzelf: Kentridge interviewt Kentridge, terwijl ze allebei tegelijkertijd in beeld zijn – het onmogelijke wordt mogelijk in zijn studio. De film brengt zo ook een ode aan de inventiviteit van de vroege film en de special effects van Georges Méliès. Het resultaat is een briljant vorm- en gedachte-experiment, waarbij de koffiepot een centrale rol blijkt te spelen.

In het deel ‘Vanishing Points’ zien we hoe Kentridge muurgrote houtskooltekeningen maakt over zijn jeugd in Johannesburg, waarna hij met een paar rake streken zijn kijk op kolonialisme, apartheid en goudwinning weet samen te vatten. Filosofische vragen over chaos, mogelijkheden, betekenisgeving en je plek in de wereld probeert hij op aanstekelijke wijze te beantwoorden met het enige materiaal dat hij nodig heeft: papier en houtskool.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

William Kentridge

Productiejaar

2022

Productieland(en)

ZA, US

Lengte

110 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op