Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Sequences 02

Sequences

Alexandru Tatos / RO, 1982 / 94 min.

In al zijn bescheidenheid en gevoeligheid een baanbrekende film waarin een regisseur en zijn filmploeg zichzelf spelen. Het echte leven sijpelt langzaam door in hun pogingen om een film op te nemen.

1982 secvente d alexandru tatos

Een regisseur en zijn crew draaien een film, maar al snel wordt het script overgenomen door het echte drama dat zich om hen heen afspeelt. Drie verhalen - de sequenties uit de titel - zijn met elkaar verweven: in een scène zien we de authentieke reacties van nietsvermoedende deelnemers; we volgen de belevenissen van de filmploeg in een restaurant 's avonds laat, waar de gebeurtenissen een onverwacht dramatische wending nemen; en we kijken naar een paar figuranten die samen achterblijven en zo ontdekken dat ze een pijnlijke geschiedenis delen.

mijlpaal

Sequences is gemaakt in een tijd waarin het leven onder het communisme vooral werd afgebeeld via roze getinte filmlenzen - een groot verschil met de bescheiden en subtiele gevoeligheid van Alexandru Tatos' film. Hij schudde de kunstmatige manier van filmen onder de communistische ideologie van zich af en observeerde de mens vooral in zijn eenzame bestaan.

Deze Roemeense versie van Truffauts La nuit américaine is dan ook een mijlpaal van de Roemeense cinema. Tatos keek achter de ideologische sluier om te kunnen reflecteren op niets minder dan de staat van de cinema en de regisseur als filter voor de werkelijkheid.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alexandru Tatos

Productiejaar

1982

Productieland(en)

RO

Originele titel

Secvente

Lengte

94 min.

Taal

Romanian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still Rainbow Bubbles
Sequences 08
Sequences 05
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op