Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Shamira Raphaëla / NL, BE, 2021 / 75 min.

Een grappige en ontroerende documentaire over een jongen uit Rotterdam-Zuid die tijdens een joyride een auto total loss rijdt en er alles aan doet om zijn familie weer trots te maken. Winnaar IDFA Award Best Youth Film 2021.

poster Shabu (Shamira Raphaëla, NL 2021)

Shabu (14) is een lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij tijdens een joyride de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname.

Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zou het lukken om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken?

“Ik ben een kleine jongen uit Peperklip”, omschrijft Shabu zichzelf, waarbij hij verwijst naar het beroemde (en beruchte) gebouw in Rotterdam-Zuid waarin hij opgroeit. Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken. Een grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden. Een hartveroverende feelgoodfilm.

Details

This movie contains foul languageThis movie is suitable for all ages

Regisseur

Shamira Raphaëla

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL, BE

Originele titel

Shabu

Lengte

75 min.

Taal

Nederlands, Surinaams

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Shabu (Shamira Raphaëla, NL 2021)
still Shabu (Shamira Raphaëla, NL 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op