Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Shadow of a Doubt (Alfred Hitchcock, US 1942)

Shadow of a doubt

Alfred Hitchcock / US, 1942

Hitchcocks lievelingsfilm, gebaseerd op het ware verhaal van een seriemoordenaar die in de jaren twintig enkele rijke weduwen om zeep bracht. Hitchcock speelt een subtiel spel met het dubbelgangersmotief en ontleedt daarbij Amerika's smalltown life in een van zijn meer realistische films.

poster Shadow of a Doubt (Alfred Hitchcock, US 1942)

Seriemoordenaar Charlie Oakley (Joseph Cotten) duikt onder in het vredige stadje Santa Rosa bij zijn zus Emma en nichtje Charlie, die niets weten van zijn dubbelleven. Zijn nichtje Charlie bewondert deze charmante man die vrouwen om zijn vinger windt. Maar zij begint steeds meer aan hem te twijfelen.

Hitchcock stopte zijn psychodrama op subtiele wijze vol met herhalingen, gelijkenissen en tegenpolen, waardoor zijn film een tweesnijdend mes wordt. Alles in Shadow of a Doubt is perfect in balans. Zo dragen Charlie en zijn nicht dezelfde naam, terwijl hun persoonlijkheden lijnrecht tegenover elkaar staan: zij is de zuivere onschuld, hij de verpersoonlijking van het kwaad. De meester zelf zei: ´[De hoofdpersoon] is een van die moordenaars die het gevoel hebben dat vernietigen hun roeping is. Het was heel goed mogelijk dat die [vermoorde] weduwen kregen wat ze verdienden, alleen was het niet aan hem om dat uit te maken. Er zit een moreel oordeel in de film.

Op 13 augustus viert EYE de 115e geboortedag van Alfred Hitchcock met zeldzame trailers uit de EYE-collectie en twee van zijn favoriete films, Shadow of a Doubt (16.30) en Psycho (19.15). In de EYE Shop zijn dvd”s, boeken en andere Hitchcock-artikelen met korting te koop en is er een feestelijke traktatie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1942

Productieland(en)

US

Originele titel

Shadow of a doubt

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
still Shadow of a Doubt (Alfred Hitchcock, US 1942)
still Shadow of a Doubt (Alfred Hitchcock, US 1942)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op