Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still De vuurpaarden (Shadows of Forgotten Ancestors) (Sergej Paradzjanov, SU 1964)

Shadows of Forgotten Ancestors

Sergej Paradzjanov / SUHH, 1964 / 97 min.

In deze liefdestragedie à la Romeo en Julia herleeft de oude Oekraïense cultuur, die door de opeenvolgende machthebbers was verloochend en bestreden. Paradzjanovs unieke filmstijl gooit alle filmconventies overboord.

poster De vuurpaarden (Shadows of Forgotten Ancestors) (Sergej Paradzjanov, SU 1964)

De oude Oekraïense cultuur, die door de opeenvolgende machthebbers was verloochend en bestreden, herleeft in de Shadows of Forgotten Ancestors. Bij de première in Kyiv had de film dan ook het effect van een (anti-)revolutionaire daad. Twintig aanwezige representanten van de Oekraïense culturele elite werden gearresteerd. Paradzjanov en cameraman Iljenko wonnen er uiteindelijk vele internationale prijzen mee.

Paradzjanovs eerdere films waren nog (a)politiek correct zoals hij dat op de Moskouse filmacademie geleerd had – en waarvan hij zich distantieerde. Met Shadows of Forgotten Ancestors (De vuurpaarden) veranderde Paradzjanov radicaal van stijl naar een unieke filmtaal. De ongebruikelijke cameravoering, het contrasterende geluid: de sfeer die hij met deze en met andere middelen weet op te roepen is magisch en surrealistisch. Vanaf deze film zou hij een eigen mythische werkelijkheid scheppen.

In bepaalde opzichten laat de regisseur zich wel degelijk door zijn Moskouse leertijd inspireren: de natuurlyriek doet denken aan De aarde van Dovzjenko, de Oekraïner die er zijn docent was. Met De kleur van de granaatappel en Het fort van Soeram zet Paradzjanov zijn eigenzinnige stijl door. Deze integrale versie van de film (de director's cut) is een kwartier langer dan de in Nederland uitgebrachte kopie.

De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar het Oleksandr Dovzhenko National Centre, het grootste Oekraïense filmarchief.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Sergej Paradzjanov

Productiejaar

1964

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Tini zabutykh predkiv

Lengte

97 min.

Taal

Ukrainian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Kino Ukraïna

Eye vertoont deze maand een tiental films van filmmakers die geboren werden of werkzaam waren (en zijn) in Oekraïne, een land dat sinds de Maidanrevolutie vecht voor de erkenning van zijn unieke geschiedenis, taal en cultuur.

Lees meer
campagnebeeld Kino Ukraïna
still De vuurpaarden (Shadows of Forgotten Ancestors) (Sergej Paradzjanov, SU 1964)
still De vuurpaarden (Shadows of Forgotten Ancestors) (Sergej Paradzjanov, SU 1964)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op