Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Shaft 7

Shaft

Gordon Parks / US, 1971 / 110 min.

Het was nog maar zeven jaar geleden dat de Civil Rights Acts werd ondertekend, toen Richard Roundtree als privédetective John Shaft uitgroeide tot een van de eerste zwarte filmhelden. Shaft werd boegbeeld van het Blaxploitationgenre: hij was cool, charismatisch en funky; vastberaden trok hij door de urban jungle van New York. De winst ging overigens grotendeels naar MGM, waar een board van witte producers vol inzette op de exploitatie van ‘Black awareness’.

Poster shaft

In 1971 was de verschijning van Richard Roundtree als privédetective John Shaft een schok. zwarte pubers en twintigers hadden nog nooit een zwarte man gezien die negentig minuten lang de onbetwiste held van het witte doek was, herinnert cartoontekenaar en graphic novel-maker David F. Walker zich. “Up to that moment, all the heroes we had in film and television and comic books – all the guys we wanted to be – had been white.”

woelige tijden

Walkers opmerking zegt iets over de Amerikaanse cultuur, waarin wit, zwart, hispanic, joods en moslim weinig met elkaar in contact treden. Regisseur Gordon Parks, zwart, kreeg dan ook kritiek uit eigen kring te verduren: waarom woonde John Shaft in het vriendelijke, witte Greenwich Village, terwijl zijn werkterrein in het door misdaad en drugs geteisterde Harlem lag? Was Shaft te goed voor Harlem?

Shaft verscheen in politiek woelige tijden, toen veel (zwarte) jongemannen werden opgeroepen voor dienst in Vietnam, rassenrellen uitbraken in de grote steden van de VS en de drugshandel hele stadsdelen van New York in de greep had.

opzwepende soundtrack

Terug naar het verhaal: John Shaft – gehuld in nauwsluitende coltrui en lange leren jas – raakt in gewetensconflict als hij de ontvoerde dochter van een drugsdealer moet opsporen: hij heeft de pest aan de drugsmaffia.

Wat volgt is een tocht door de krochten van New York, getoonzet op de opzwepende soundtrack van Isaac Hayes (Oscar), waarbij Shaft hard maar rechtvaardig zijn ding doet. 'Shaft is the name, Shaft is the game!''

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Gordon Parks

Productiejaar

1971

Productieland(en)

US

Originele titel

Shaft

Lengte

110 min.

Taal

Engels

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Shaft 5
Shaft 6
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op