Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Skammen 01

Restored & Unseen: Shame (Skammen)

Ingmar Bergman / SE, 1968 / 103 min.

Wie de trailer ziet van Ingmar Bergmans Shame  - door Tarkovski beschouwd als een hoogtepunt in Bergmans oeuvre - krabt zich vermoedelijk achter de oren. Een oorlogsfilm van de maker van De grote stilte en Scènes uit een huwelijk? Maar de Zweed bevindt zich wel degelijk op vertrouwd terrein. Want het stel dat zich, na een oorlogssituatie te zijn ontvlucht, terugtrekt op een eiland, kampt ook nog met een diepe relatiecrisis. Gerestaureerde versie, met inleiding (21 oktober).

Poster skammen

Liv Ullman en Max von Sydow zijn Eva en Jan, twee musici die op de vlucht voor een oorlog zijn uitgeweken naar een boerderij op een eiland. Maar ook daar laat de oorlog hen niet met rust en komen ze, te midden van kogelinslagen en explosies, voor complexe morele keuzes te staan. Met hand-held camerawerk maakt Bergmans vaste cameraman Sven Nykvist de gewelddadige inbreuk op het privéleven van het stel ook nog eens angstaanjagend invoelbaar.

vietnamoorlog

1968, het jaar waarin Shame werd uitgebracht, markeerde een cruciaal moment in de Vietnamoorlog. Hoewel de Zweedse filmmaker zich eerder onomwonden tegen het Amerikaanse optreden in Zuidoost-Azië had uitgesproken, ging Shame veel meer in het algemeen over het psychologische effect van oorlog en geweld op de mens. Volgens Bergman-bewonderaar Andrej Tarkovski in zijn essaybundel De verzegelde tijd was dat ook de enige juiste methode: 'Een filmregisseur moet zijn acteurs leven inblazen en ze niet tot spreekbuis maken van zijn eigen ideeën.'

hoogtepunt

Tarkovski zou bijna twee decennia later met Nykvist achter de camera zijn laatste film draaien: The Sacrifice (1986). De Rus had het oog laten vallen op het eiland Farö als locatie, hetzelfde eiland waar Bergman Shame had opgenomen, maar stuitte op een afwijzing van het Zweedse leger.

Niet alleen Tarkovski, ook de internationale kritiek beschouwde Shame destijds als een hoogtepunt in Bergmans oeuvre. Toch zou het een van de minst bekende films van de Zweed blijven. In de door het Swedish Film Institute gerestaureerde versie beleeft de film zijn glorieuze comeback.

Inledining door Eye-programmeur Leo van Hee op 21 oktober.

Details

Regisseur

Ingmar Bergman

Productiejaar

1968

Productieland(en)

SE

Originele titel

Shame (Skammen)

Lengte

103 min.

Taal

Swedish

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Skammen 02
Skammen 03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op