Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Atomic Soldiers (Morgan Knibbe, US/NL 2018)

Shell Shock: Opening Night

Angst, woede, verwarring, trauma’s, verdriet – maar ook onvoorstelbare veerkracht. In het programma Shell Shock brengen filmmakers, filosofen, schrijvers en sprekers je zo dicht mogelijk bij de ervaringen van mensen na een periode van oorlog en geweld. Op de openingsavond komen regisseur Morgan Knibbe, filmprofessor Patricia Pisters en filosoof Hans Schnitzler voorbij om te vertellen over de verwerking van oorlogsgeweld in film. Vertoning van Morgan Knibbes Gouden Kalf-winnaar The Atomic Soldiers.

Poster shellshock

Pisters en Schnitzler verzorgen flitslezingen en Knibbe gaat na vertoning van The Atomic Soldier in een Q&A in op de totstandkoming van zijn film, die het Gouden Kalf kreeg voor Beste Korte Documentaire en de DirectorsNL Grand Prix 2019 ontving.

onthutsende getuigenissen

Tijdens het onderzoek voor zijn eerste speelfilm verzamelde Knibbe (Those Who Feel the Fire Burning) onthutsende verhalen van de getuigen van de Amerikaanse atoomproeven in de jaren vijftig. Ze hebben decennialang gezwegen en doen nu voor het eerst hun verhaal, recht in de camera. Hun openhartige getuigenissen zijn onthutsend, het resultaat is een indringend document over de militairen die op de plek des onheils aanwezig waren.

De avond wordt muzikaal omlijst door optredens van Okapi, Soon en Eva Hoogland.

Shell Shock duurt tot en met 22 mei.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
still The Atomic Soldiers (Morgan Knibbe, US/NL 2018)
still The Atomic Soldiers (Morgan Knibbe, US/NL 2018)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op