Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Shivers1

Shivers

David Cronenberg / CA, 1975 / 87 min.

In Cronenbergs doorbraakfilm veranderen slak-achtige parasieten de bewoners van een luxe appartementencomplex langzaam in seks geobsedeerde maniakken. Cronenberg ontketende een ware revolutie in het horrorgenre door zich te richten op de diepgewortelde menselijke angst voor ziektes die de mens van binnenuit slopen.

Shiversposter

Shivers was bij uitbreng zo controversieel dat het Canadese parlement debatteerde over de maatschappelijke en artistieke waarde ervan en Cronenbergs huisbaas in Toronto hem zelfs uit zijn appartement schopte. Shivers laat op sensationele wijze zien hoe de middenklasse zijn respectabiliteit verliest nadat een dokter hen met behulp van parasieten in hun oerstaat heeft teruggebracht: op seks beluste zombies.

Een en ander speelt zich toepasselijk af in een groot luxe appartementencomplex, dat op een eiland staat en volledig onafhankelijk functioneert, maar het gevaar desondanks niet kan buitensluiten. Het verstrengelde netwerk van bewoners versterkt het effect juist. Het seksueel overdraagbaar virus verspreidt zich razendsnel door het complex, dat zienderogen verandert in een orgie van chaos en vernieling.

Zijn in mysterieuze, kille sfeer gedompelde film is een oer-Cronenberg waarin allerlei latere thema”s al in zitten: body-horror, vergroeid zijn met iets lichaamsvreemds en nauw verbonden netwerken die strijden om te overleven. Ook bekend als They Came From Within en The Parasite Murders.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

1975

Productieland(en)

CA

Originele titel

Shivers

Lengte

87 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op