Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Shiza (Gulshat Omarova, DE/FR/RU/KZ 2004)

Shiza

Gulshat Omarova / DE, FR, RU, KZ, 2004 / 86 min.

Saodat Ismailova kiest bij haar tentoonstelling in Eye films die haar hebben geïnspireerd. In dit sociale drama met thriller-elementen van vrouwelijke pionier Gulshat Umerova belandt een jongen op de steppe van Kazachstan in de handen van de maffia.

poster Shiza (Gulshat Omarova, DE/FR/RU/KZ 2004)

Speciaal voor haar tentoonstelling 18,000 Worlds selecteerde Saodat Ismailova films die een beeld geven van de onderbelichte maar bijzondere filmgeschiedenis van Centraal-Azië. Filmmakers moesten zich er lange tijd verhouden tot de Sovjetideologie. Daarbinnen vonden ze eigen manieren om hun landen, verhalen en cultuur in beeld te brengen. Het bracht bijzonder cinema-erfgoed voort, waarvan een groot deel nauwelijks te zien is geweest buiten de Sovjet-Unie. Dit filmprogramma is een ode aan de inspirerende filmmakers uit de regio die, ondanks alle uitdagingen, altijd films zijn blijven maken.

Saodat Ismailova over Shiza: 'Deze film vertelt het verhaal van een jongen op de steppe van Kazachstan, die in criminele activiteiten verwikkeld raakt. Ik vind het belangrijk om werk van vrouwelijke regisseur te tonen: pas na de val van de Sovjet-Unie kwam daar ruimte voor. Gulshat Umerova was een pionier op dit gebied, en heeft velen van ons zo geïnspireerd.'

Dit programma is onderdeel van 18,000 Worlds. In deze tentoonstelling met installaties en videowerken verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze maakt daarbij gebruik van het persoonlijke en het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Gulshat Omarova

Productiejaar

2004

Productieland(en)

DE, FR, RU, KZ

Originele titel

Shiza

Lengte

86 min.

Taal

Russian

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Saodat Ismailova

In 18,000 Worlds verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze gaat van het persoonlijke naar het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed. De kunstenaar en filmmaker ontving in 2022 de Eye Art & Film Prize voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling.

Lees meer
campagnebeeld Saodat Ismailova 18,000 Worlds
still Shiza (Gulshat Omarova, DE/FR/RU/KZ 2004)
still Shiza (Gulshat Omarova, DE/FR/RU/KZ 2004)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op