Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Sholay1

Sholay

Ramesh Sippy / IN, 1975

 

Sholayposter

Sholay draaide na uitbreng op 15 augustus 1975 – de Indiase Onafhankelijkheidsdag – twee jaar onafgebroken in sommige Indiase theaters. Vijfentwintig jaar later vierde de film zijn zilveren jubileum in meer dan honderd theaters in het hele land. Bijna veertig jaar na dato krijgt de film een hernieuwde uitbreng in een 3D-versie van het 70mm-origineel.

De heruitbreng markeert de bijzondere status van deze Hindiwestern, die tevens de geboorte betekende van twee Indiase supersterrren: Amitabh Bachchan en Amjad Khan. In Sholay nemen de twee het tegen elkaar op als de ruwe-bolster-blanke-pit avonturier Jai (Bachchan) en de brute bandiet Gabbar Singh (Khan).

Behalve de gedenkwaardige confrontatie tussen de “Goede” en de “Slechte” bevat de film en tal van zang- en dansscènes en een spectaculaire opening;Sholay is het best te omschrijven als een pittige mix van actie, avontuur, slapstick, melodrama en romantiek, even veelzijdig als een tikka masala curry.

Bijzonder – helemaal in 3D – zijn de uitbundige scènes waarin het Holifeest wordt gevierd, met een explosie van kleuren wanneer men elkaar met gekleurd water besproeit of bestuift met pigmentpoeder. Het feest, dat in Nederland ook onder niet-Hindoestanen steeds meer aandacht krijgt, is een combinatie van de viering van het goede op het Kwaad en de aankondiging van de lente.

De vertoning in EYE wordt mogelijk gemaakt door het Indian Film Festival The Hague, dat van 22 tot en met 29 oktober plaatsvindt.

Details

Regisseur

Ramesh Sippy

Productiejaar

1975

Productieland(en)

IN

Originele titel

Sholay

0

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Sholay2
Sholay3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op