Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Observe and Report (Jody Hill, US 2009)

Shopping Mall Night

Koolhoven & Simons: Shopping Mall Night

Deze avond is geheel gewijd aan het overdekte winkelcentrum, met als hoofdfilm Observe and Report, een duistere komedie met een uitmuntende Seth Rogen als hoofd beveiliging van een winkelcentrum – een man vol zelfhaat die voortdurend op de rand van een psychose staat.

poster Observe and Report (Jody Hill, US 2009)
Observe and Report – een soort kruising tussen Taxi Driver en King of Comedy – is volgens fans de beste komedie van de 21ste eeuw die niemand kent: de film is nooit in Nederland uitgebracht. Het is volgens Troma-oprichter Lloyd Kaufman de enige komedie van de afgelopen dertig jaar die er toe doet, en Stranger Things-hoofdrolspeler Finn Wolfhard zet de film in zijn top 3 beste films aller tijden: "I think it's underrated and a really good dark comedy." Duister is de komedie zeker, vol ontgoocheling, seksuele frustratie en mannelijke onzekerheid, geestelijke stoornissen, drugsverslaving en Amerikaans fascisme.

Jody Hill stopte Observe and Report vol met date rape en geweld tegen kinderen en politieagenten. Een ongemakkelijke komedie dus, over alledaagse machtsmisbruikers – politieagenten, managers, bewakers – die net genoeg macht hebben om ongestraft nog een stapje verder op de escalatieladder te gaan staan.

Met in het eerste uur fragmenten uit legendarische winkelcentrumfilms als Dawn of the Dead, Body Double en Chopping Mall, die de sluier rond onze koopparadijzen met sardonisch genoegen optrekken en ons ware gezicht laten zien.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes showing explicit sex

Productiejaar

2024

Lengte

171 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still Observe and Report (Jody Hill, US 2009)
still Observe and Report (Jody Hill, US 2009)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op