Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Shorts XL Symbiotic Landscapes Mutating Bodies Imploding Stars 2

Shorts XL: Symbiotic Landscapes

Cinedans 2023: Shorts XL: Symbiotic Landscapes

Verhalen over bacteriën, cross-materiële seksuele relaties en platgebombardeerde gebouwen komen samen in deze vertoning van poëtische langere shorts.

poster Cinedans 2023

In dit trio van langere shorts kom je verhalen tegen over bacteriën, cross-materiële seksuele relaties en platgebombardeerde gebouwen. Historische gebeurtenissen worden opnieuw bekeken en gekaderd, terwijl de kracht van ons symbiotische leven met de omgeving aan de orde wordt gesteld door middel van poëtische en absurde beelden.

Songs from the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars

LT, NL | 2022 | 28'

Regie: Egle Budvytytė | Choreografie: Mami Kang

Songs from the Compost van Eglė Budvytytė, opgenomen in de dennenbossen en zandduinen van het Curonian Spit in Litouwen, is een poëtische en hypnotiserende verkenning van niet-menselijke vormen van bewustzijn en verschillende dimensies van het symbiotische leven in het bos: onderlinge afhankelijkheid, overgave, sterven en verval. De levenscycli van het bos bieden een alternatieve visie: wanneer dingen hier sterven, breken ze af en gaan ze op in de aarde om opnieuw te worden opgenomen door andere levende vormen, zoals mossen, paddenstoelen, insecten en bacteriën. De songtekst is gebaseerd op het werk en de woorden van biologe Lynn Margulis, die de rol van bacteriën in het maken van leven en de samenwerking tussen de eencellige organismen bejubelt, en op concepten van sciencefiction auteur Octavia Butler, die symbolen van symbiose, mutatie en hybriditeit gebruikte om hiërarchieën en categorisering uit te dagen.

Heavy Weight Holding Body

DE | 2023 | 42' [Wereldpremière]

Regie & choreografie: Karol Tyminski

Regisseur en choreograaf Karol Tyminski doorkruist Berlijn en onderzoekt de intimiteit tussen een mens en de omringende architectuur, waarbij hij de latente erotiek en pulsaties zichtbaar maakt. Zijn dans is een voortdurende onderhandeling tussen de eigen verlangens en wat in de openbare ruimte toegestaan is. Heavy Weight Holding Body is een homo-erotisch verhaal verweven met de fantasie om één te worden met de architectuur; een cross-materiële seksuele daad die niet alleen het dominante begrip van seksualiteit onderuithaalt, maar ook de vibraties van stedelijke structuren onthult.

Pantelleria

IT | 2022 | 21'

Regie: Masbedo

Tussen 9 mei en 11 juni 1943 werd het eiland Pantelleria met geweld gebombardeerd door de geallieerde troepen om Italiaans grondgebied te heroveren. De bewoners herinneren zich dat, na de overgave, het eiland nogmaals werd gebombardeerd, maar nu voor het opnemen van een propaganda oorlogsfilm. Pantelleria traceert de herinneringen aan deze gebeurtenis in het lokale collectieve bewustzijn en kijkt naar de hedendaagse implicaties van een episode die plaatsvond in de schaduw van de officiële geschiedenis. Via een twee jaar durend participatieproces met de bewoners verkent de film de spanning tussen waarheid en ideologische vervorming, tussen de realiteit van de bommen en het vertellen ervan via beelden. De Nervi-hangar, een symbool van Mussolini's militarisering van het eiland, wordt nu leeg getoond en bewoond door een magisch dierlijke verschijning. Fragmenten uit de gevechtsfilm worden geprojecteerd op de gebouwen van het huidige Pantelleria, terwijl de camera langs de bunkers loopt die ooit door het Italiaanse leger werden gebouwd. De voice-over, geschreven en gelezen door schrijver Giorgio Vasta, geeft beeldend vorm aan de verhalen van het eiland, terwijl het geluid van GUP Alcaro en Davide Tomat de opnamen van het plaatselijke orkest Spata vervormt. In de bevrijdende slot dansscène is er ruimte voor de reactivering van het verleden en bevrijding in het heden.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

104 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Cinedans 2023

Van 24 tot en met 26 maart strijkt Cinedans opnieuw neer in Eye met een vol programma met de mooiste, spannendste en meest poëtische dansfilms van het afgelopen jaar.

Lees meer
campagnebeeld Cinedans 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op