Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Showing Up (Kelly Reichardt, US 2022)

Showing Up

Bekijk trailer

Kelly Reichardt / US, 2022 / 107 min.

In haar nieuwe film gaat Kelly Reichardt (First Cow) voorbij aan de gebruikelijke romantisering van het kunstenaarsbestaan als een kwellende zoektocht naar het sublieme. Voor haar hoofdpersoon Lizzy is het vinden van een balans tussen passie en alledaagse verplichtingen al lastig genoeg.

poster Showing Up (Kelly Reichardt, US 2022)

Zwijgend en geconcentreerd werkt Lizzy aan haar keramiek; bescheiden van omvang, groot in expressie. Haar kunst is het tegendeel van die van Jo, de vriendin en collega van wie ze een bescheiden appartement huurt in Portland, Oregon. Jo is extraverter, populairder en nonchalanter.

Al weken weken zeurt Lizzy om een nieuwe warmtepomp, zodat ze eindelijk weer eens kan douchen. En dan zijn er die talloze andere zaken die haar aandacht opeisen. Haar geestdodende werk op de kunstacademie waar haar moeder de leiding heeft, de zorg om haar naïeve vader en bipolaire broer, plus de verzorging van de door haar kat gemangelde duif.

Showing Up is een film van weinig opzienbarende conflicten, die niettemin met veel inzicht het leven typeren van een kunstenares zoals er op de wereld miljoenen rondlopen: toegewijd aan hun gave, onverschillig ten aanzien van geld en roem, en voorbestemd voor een marginale plaats in de kunstgeschiedenis. Aan het slot valt toch ook Lizzy - aandoenlijk gespeeld door Michelle Williams, in haar vijfde film voor Reichardt - een vorm van genade ten deel; subtiel, maar diep ontroerend.

Beste films 2023

Na Certain Women en First Cow de derde film van Kelly Reichardt in Previously Unreleased, terwijl Eye eerder al films van haar (Old Joy, Wendy & Lucy, Meeks Cutoff) regulier uitbracht. Showing Up ging in wereldpremiere in de competitie van Cannes in 2022. Nummer 10 in de Cahiers du Cinéma-lijst van beste films van 2023.

Voorfilm

Voorafgaand aan Showing Up vertonen we de korte videoclip See You In Hell uit 2014 van Semâ Bekirović waarin porselein reïncarneert op het nummer See You In Hell van Eilander.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Kelly Reichardt

Productiejaar

2022

Productieland(en)

US

Originele titel

Showing Up

Lengte

107 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Showing Up (Kelly Reichardt, US 2022)
still Showing Up (Kelly Reichardt, US 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op