Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Otogama dans ses exercices avec des toupies japonaises (Khaled Mzher, JP 1912)

Silent Film

Meet the Archive 2023: Silent Film

Hoe veelzijdig de Eye-collectie is, wordt ieder jaar duidelijk als de collectiespecialisten voor het voetlicht treden tijdens Meet the Archive (gratis toegang). Zij brengen bijzondere verhalen over de (vroege) filmgeschiedenis en halen vergeten filmmakers naar voren.

poster Meet the Archive 2023

Zaterdag 3 juni vertellen curatoren en restauratoren over hun nieuwste onderzoeksprojecten, waarbij onderwerpen worden besproken als het vergeten werk van vroege vrouwelijke filmmakers en -acteurs.

Gratis toegang: haal op de dag zelf een kaartje aan de kassa.

Programma

 • Gebruik van muziek bij vertoning stille films op Eye Film Player (25’)

  Over het gebruik van muziek bij de vertoning van stille films op de Eye Film Player, onder meer uit de befaamde Desmet Collectie. De afgelopen jaren heeft Eye meerdere musici en componisten opdracht gegeven om scores te componeren voor stille films in de collectie. In deze presentatie is een selectie te zien van hun werk, naast een korte preview van komende opdrachten. Tot de deelnemende musici behoren onder meer Duo Botasso, Yael Kat Modiano, trio Maryana Golovchenko/Pau Sola Masafrets/Cengiz Arslanpay en Daan van den Hurk. Presentatie: Elif Rongen-Kaynakçi, curator Vroege film.

 • ‘Cinema’s First Nasty Women’: 99 vroege films in één dvd-box (25')

  In 2022 verscheen de dvd-box Cinema’s First Nasty Women, een verzameling stillefilmtitels uit de vroege, wilde jaren van de filmgeschiedenis. Het zijn grotendeels komedies waarin opstandige meisjes, rebelse keukenmeiden, wraakzuchtige echtgenoten en overtuigde suffragettes de hoofdrol spelen. Want niet alle vrouwelijke filmhelden zijn altijd lief en mooi, zoals we nog vaak gewend zijn aan te nemen. Curator Elif Rongen-Kaynakçi is een van de samenstellers van dit internationale project, waarbij 13 filmarchieven, waaronder Eye, zijn betrokken; zij vertelt over de totstandkoming en vertoont enkele van de films.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

60 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Meet the Archive 2023

Curatoren en restauratoren van Eye presenteren hun nieuwste ontdekkingen tijdens de Meet the Archive-dag. Je komt op deze editie meer te weten over de geschiedenis van feministisch filmcollectief Cinemien, met de vertoning van de gerestaureerde Cinemien-documentaire Donna: vrouwen in verzet.

Lees meer
campagnebeeld Meet the Archive 2023
still Diva Dolorosa (Peter Delpeut, NL 1999)

Eye Film Player

Op de Eye Film Player kijk je stille films uit de collectie van Eye met muziek. Doe het licht uit, draai de volumeknop omhoog, en laat je meevoeren.

Bezoek de Eye Film Player
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op