Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Silkwood (Mike Nichols, US 1983)

Silkwood

Mike Nichols / US, 1983 / 131 min.

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van klokkenluider Karen Silkwood  (Meryl Streep), medewerker van een kerncentrale in Oklahoma waar plutonium wordt verrijkt. Wie dit ijzingwekkend drama heeft gezien, zal zich nooit meer prettig voelen in de buurt van een kerncentrale.

poster Silkwood (Mike Nichols, US 1983)
Iedereen in de plutoniumfabriek draait overuren, en de arbeiders worden aan gevaarlijke hoeveelheden straling blootgesteld. Karen Silkwood zelf was vergiftigd met veertig keer meer radioactiviteit dan legaal was. Karen verzette zich tegen de misstanden op het werk en was actief in de vakbond. Het werd haar niet in dank afgenomen door de directie, en ook niet door haar collega’s, die bang waren hun baan te verliezen.

Silkwood stelde een uitgebreid dossier samen met bewijzen, maar stierf in een auto-ongeluk voor ze dat naar het gerecht kon brengen. De map is niet meer gevonden. Actrices Streep en Cher en regisseur Mike Nichols werden genomineerd voor een Oscar.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes showing explicit sexPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Mike Nichols

Productiejaar

1983

Productieland(en)

US

Originele titel

Silkwood

Lengte

131 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Why in Eye

Geweldig acteerwerk, realistische regie en een onderwerp dat gezien de discussie over het bouwen of langer open houden van kerncentrales vanwege de klimaatcrisis veertig jaar na dato opnieuw urgent is.

Anna Abrahams
programmeur Eye

still Silkwood (Mike Nichols, US 1983)
still Silkwood (Mike Nichols, US 1983)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op