Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Brand new u bathroom sex scene 02 4k

Simon Pummell in Focus. Shadow Drawings, Trick Films and Science Fictions

De Britse filmmaker Simon Pummell schonk onlangs al zijn korte films aan EYE. Pummell geeft les aan de Piet Zwart-academie en verwierf bekendheid met surrealistisch getinte animatiefilms. Patricia Pisters kijkt samen met hem naar vier korte films, aansluitend is Pummells nieuwste speelfilm Identicals te zien.

Brand new u identicals 01 4k

De hoogleraar Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam praat met Pummell over zijn werk en inspiratiebronnen. De regisseur voltooide deze zomer zijn lange speelfilm Identicals, een “romantische SF-thriller”, waarin een jonge man in handen valt van een conglomeraat dat mensen een 'brandnieuw' leven bezorgt op een tamelijk onorthodoxe manier.

Pummell schonk onlangs alle door hem gemaakte korte films aan EYE Filmmuseum om te conserveren en te vertonen. Het zijn surrealistisch getinte animaties met een donkere ondertoon die enigszins doen denken aan het werk van de Quay Brothers. De films – waaronder Secret Joy of Fallen Angels (1991), Ray Gun Fun (1994) en Blinded by Light (2004) – beslaan het tijdperk 1986-2004 en waren te zien op diverse festivals (IFFR, Venetië) en bij de BFI.

De in 1959 in Norwich, Engeland, geboren filmmaker combineert in zijn werk animatie met andere filmische vormen zoals documentaire, videokunst, transmedia en fictie. Pummells films werden al vaak onderscheiden; voor de found footage-productie Bodysong (2003) ontving hij een prestigieuze BAFTA-prijs (British Academy Award).

Pummell – sinds kort Nederlander – is hoofd van de afdeling Lens-Based Media Design & Communication aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie (Piet Zwart Instituut).

Programma:

Identicals (GB/IE/NL 2015) 100 min.Nederlands ondertiteldSciencefiction op het grensvlak van hightech en romantiek, een thriller voor het digitale tijdperk. Wie garandeert dat de persoon tegenover je zichzelf is? Niemand, want het sinistere bedrijf Brand New-U neemt mensen hun levens over door ze te vervangen door hun “Identicals”, hun betere ik. En dat kan er soms hardhandig aan toe gaan, ervaart twintiger Slater wanneer zijn vriendin Nadia wordt ontvoerd en hij achterblijft met het lijk van de vrouw die haar had moeten vervangen. In de hoop de eerste Nadia weer te vinden betreedt hij de duistere wereld van Brand New-U…

Identicals (met Reinier van Brummelen achter de camera) bevat sciencefiction- en thrillerelementen, gemixt tot een allegorische droomlogica: onderzoek naar de plooibaarheid van identiteit in een maakbare online-wereld.+Secret Joy of Fallen Angels (1991) 11 min.+Temptation of Sainthood (1993), 14 min.+Butchers Hook (1996), 7 min.+Ray Gun Fun (1998) 11 min.

Details

Brand new u new life 01 2k
Brand new u identicals 01 4k
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op