Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Sisters of the gion 03 0

Sisters of the Gion

Kenji Mizoguchi / JP, 1936 / 69 min.

Tradities en moderne waarden botsen op elkaar in Kenji Mizoguchi’s Sisters of the Gion, een gestileerd portret van het leven in de geishawijk van Kyoto aan de vooravond van WOI. Sisters of the Gion werd met Osaka Elegy (1936) onthaald als een ware sensatie; de film is te zien in het Japan-programma – een terugblik op 90 jaar Japanse cinema – in EYE dat tot en met december duurt.

Sisters of the gion poster 0

Mizoguchi schetst een portret van twee zussen die zich door het leven slaan als geisha”s in de Gion-wijk van Kyoto ten tijde van de Taisho-periode (1912-1926). Het resultaat is een onsentimenteel portret van wat we tegenwoordig de seksindustrie zouden noemen, in een Japan op de grens van de oude en nieuwe tijd.

Umeikichi en haar jongere zuster O-Mocha slijten hun dagen in de benauwde straatjes van Gion, waar ze hun klanten ontvangen. Waar Umeichi nog kansen ziet voor de liefde – ze koestert gevoelens in die richting voor haar beschermer, een oude zakenman –, stript O-Mocha alle illusies rond de geheimzinnige geisha; hoe gestileerd en fijnzinnig haar optreden ook is, ze blijft in de eerste plaatst koopwaar.

Kenji Mizoguchi (1898-1956) debuteerde in 1922 als regisseur met Ai ni yomigaeru (The Resurrection of Love). Hij geldt met Yasujirō Ozu als een van de belangrijkste Japanse regisseurs; in het Westen werd hij vooral bekend met The Life of Oharu (1952), winnaar van de Gouden Leeuw op het festival van Venetië.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kenji Mizoguchi

Productiejaar

1936

Productieland(en)

JP

Originele titel

Gion no shimai

Lengte

69 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Mubii Japan

Wie wil weten wat de Japanse film zo uniek maakt, is dit najaar in Eye op het goede adres. Met een overzicht van ruim veertig titels geeft het filmmuseum inzicht in meer dan negentig jaar fascinerende filmgeschiedenis uit het Verre Oosten, van de vroege twintigste eeuw tot nu.

Lees meer
campagnebeeld Mūbii Japan
Sisters of the gion 04 0
Sisters of the gion 05 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op