Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Smog (Franco Rossi, IT 1962)

Smog

Franco Rossi / IT, 1962 / 101 min.

De eerste Italiaanse speelfilm ooit die volledig in de VS is opgenomen. Een Italiaanse advocaat maakt een toevallige tussenstop in Los Angeles, waar de flora en fauna van de uitgestrekte en futuristische, zonovergoten stad hem in een existentiële crisis storten. 

poster Smog (Franco Rossi, IT 1962)

Smog ging destijds in première op het filmfestival van Venetië waarna hij zestig jaar lang amper vertoond is. Onbegrijpelijk, gezien de sensuele West Coast-jazz-muziek van Piero Umiliani, met Chet Baker op trompet, het glinsterende zwart-wit camerawerk van Freddy McCord (The Treasure of the Sierra Madre), gepassioneerd acteerwerk van Enrico Maria Salerno, Renato Salvatori en Annie Girardot, en futuristische locaties als het glanzende Inglewood Airport, panoramische zwembaden die boven op de stad drijven, en het legendarische Triponent House (ook bekend als 'Bubble') van architect Bernard Judge, een buitenaards aandoende residentie in Beachwood Ravijn.

Digitale 4K-restauratie door Cineteca di Bologna en UCLA Film & Television Archive in samenwerking met Warner Bros. Studio Operations, met financiering van Hollywood Foreign Press Association.

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Franco Rossi

Productiejaar

1962

Productieland(en)

IT

Originele titel

Smog

Lengte

101 min.

Taal

Italiaans, Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op