So it Goes (muziektheater)
Speciaal voor Shell Shock hernemen Freek Vielen en improjazzband The Ambush Party So it Goes, een monoloog over de staat van de mens. Uitgangspunt is Kurt Vonneguts beroemde roman Slaughterhouse-Five, over zijn ervaringen als krijgsgevangene in de Tweede Wereldoorlog. In tien gesproken 'songs' beantwoordt Vielen de vraag waarom mensen elkaar moedwillig pijn blijven doen.
Vonnegut beschreef de hel van de oorlog aan de hand van zijn ervaringen in WOII, toen hij als krijgsgevangene het bombardement op Dresden meemaakte. De hoofdpersoon van zijn vertelling, Billy Pilgrim, mompelt bij iedere dode en gewelddadige confrontatie: “So it goes” – als rituele bezwering van het onvermijdelijke.
bloedend hart
Theatermaker Freek Vielen (1985) nam Vonneguts wereldberoemde boek tot uitgangspunt voor zijn vertelling over de staat van de mens. “So it goes”, mompelt ook hij als hij op het journaal weer de doden voorbij ziet komen. “So it goes”, verzucht hij als zijn eigen hart voelt bloeden wanneer z”n vriendin het heeft uitgemaakt.
In tien theatrale “songs” onderzoekt Vielen de vraag waarom mensen elkaar moedwillig pijn blijven doen en geweld en gruwel uitlokken. Zijn vertelling wordt ritmisch jazzy weerbarstig ondersteund door de Amsterdamse vrije improjazzband The Ambush Party, die de laatste jaren naam maakt in de bloeiende scene van jonge improvisatoren in Amsterdam.
Dit is onderdeel van
Details
Onderdeel van
Shell Shock
Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.