Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
So leben wir 01

So leben wir: Botschaften an die Familie

Gustav Deutsch / AT, 2017 / 107 min.

Snippers ongeïdentificeerde films, anonieme amateuropnamen of in vergetelheid geraakte filmjournaals en opdrachtfilms: Gustav Deutsch had een oneindige interesse in de schatkamers van de filmarchieven. De Oostenrijkse filmkunstenaar overleed 2 november jl.  op 67-jarige leeftijd. Ter ere van de voorman van de foundfootagebeweging is Deutsch’ laatste film te zien, een inventieve montage van homemovies, van de vroege twintigste eeuw tot nu.

Sol poster web

Ze waren de vervanging van de brief of het – kostbare – telefoongesprek, de enkele minuten durende filmpjes die emigranten naar huis stuurden: filmische updates aan familie en vrienden, opgewekte berichten over de situatie in het nieuwe thuisland.

Filmonderzoeker en regisseur Gustav Deutsch (1952 - 2019) zag in deze “bewegende briefkaarten” fascinerende persoonlijke levensgeschiedenissen die ons ook iets vertellen over het medium film en onze omgang daarmee.

van Boston naar Rimini

Deutsch dook de archieven in en kwam terug met honderden uren amateuropnamen op smalfilm, grotendeels afkomstig uit de jaren vijftig en zestig. Hij monteerde de fragmenten tot een homemoviereis die ons de hele wereld overbrengt, van Boston naar Rimini, van Maryland naar Sydney, Wenen, Griekenland en Zwitserland. Film als manier om afstanden te overbruggen, als alledaags communicatiemiddel, ver verwijderd van de glitz & glamour van Hollywood…

gefilmd met de smartphone

In de montage verwerkte de regisseur ook het (digitale) homemovieverslag van een hedendaagse reis, die van Mostafa Tabbou, van Nederland naar Marokko, in gezelschap van Deutsch en zijn vrouw Hanna Schimek. Die beelden werden opgenomen met de smartphone, hét apparaat voor de amateurfilmer.

Senior curator Mark Paul Meyer verzorgt een korte inleiding waarin hij terugblikt op leven en werk van deze bijzondere filmmaker.

Details

Regisseur

Gustav Deutsch

Productiejaar

2017

Productieland(en)

AT

Originele titel

So leben wir: Botschaften an die Familie

Lengte

107 min.

Taal

German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

So leben wir 06
So leben wir 04
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op