Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Some Like it Hot (Billy Wilder, US 1959)

Some Like It Hot

Billy Wilder / US, 1959 / 120 min.

Neem de droge humor van Billy Wilder, de uitgestreken gezichten van Jack Lemmon en Tony Curtis, het sex-appeal van Marilyn Monroe, een razendsnel afgewikkelde storyline en het resultaat is de hilarisch screwball comedy Some Like It Hot. Monroe zou dit jaar 90 zijn geworden.

poster Some Like it Hot (Billy Wilder, US 1959)

Chicago, de jaren twintig. Joe en Jerry, jazzmuzikanten, zijn onvrijwillig getuige van een bloedbad tussen rivaliserende gangsters en duiken onder in een meidenorkest, dat op weg is naar Florida. Het duo hult zich in vrouwenkleren om mee te kunnen spelen met de band; zowel Joe als Jerry valt als een blok voor de sexy, ogenschijnlijk naïeve Sugar (Monroe), de ukelelepelende leadzangeres die met uitdagende pruillipjes “I wanna be loved by you” zingt. Wat te doen?

Met Some Like It Hot zette de geslepen Billy Wilder (o.a. Sunset Boulevard, The Apartment) een nieuwe standaard voor een genre dat zijn oorsprong vond in het Hollywood van de jaren dertig. Wilder gaf de screwball comedy nog meer vaart in absurde pingpongdialogen, nog meer seksuele lading (Monroe”s décolleté laat iedere man naar adem happen, de travestiegrappen rond Curtis en Lemmon zijn spits en hilarisch), en maakte van de storyline een in razend tempo afgewikkelde grap rond de (Amerikaanse) zucht naar geld en roem.

Ondanks problemen bij de opnamen – Monroe was wazig en scheen verstrikt in tal van persoonlijke problemen – is haar optreden een van de meest memorabele prestaties uit haar carrière: Monroe bleek een volbloed comédienne. Ze ontving een Golden Globe voor haar rol. De film werd later door het American Film Institute uitgeroepen tot beste Amerikaanse komedie aller tijden.

Details

Regisseur

Billy Wilder

Productiejaar

1959

Productieland(en)

US

Originele titel

Some Like It Hot

Lengte

120 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

still Some Like it Hot (Billy Wilder, US 1959)
still Some Like it Hot (Billy Wilder, US 1959)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op