Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Some Like it Hot (Billy Wilder, US 1959)

Some Like It Hot

Billy Wilder / US, 1959 / 121 min.

Neem de droge humor van Billy Wilder, de uitgestreken gezichten van Jack Lemmon en Tony Curtis, het sexappeal van Marilyn Monroe, een razendsnel afgewikkelde storyline en het resultaat is de hilarische screwball comedy Some Like It Hot. De klassieker over genderverwisseling wordt vertoond op 35mm.

poster Some Like it Hot (Billy Wilder, US 1959)
Chicago, jaren twintig. Joe en Jerry, jazzmuzikanten, zijn onvrijwillig getuige van een bloedbad tussen rivaliserende gangsters en duiken onder in een meidenorkest dat op weg is naar Florida. Het duo hult zich in vrouwenkleren om mee te kunnen spelen met de band; zowel Joe als Jerry valt als een blok voor de sexy, ogenschijnlijk naïeve Sugar (Monroe), de ukelele spelende leadzangeres die met uitdagende pruillipjes zingt: ‘I wanna be loved by you’.

Met Some Like It Hot zette Wilder een nieuwe standaard op het gebied van de screwball comedy. Hij gaf absurde dialogen nog meer vaart, verhoogde de seksuele lading, werkte het travestiethema uit in spitse, hilarische oneliners, en maakte van de storyline een in razend tempo afgewikkelde grap rond de zucht naar roem en geld.

Volbloed comédienne

Ondanks problemen bij de opnamen is Monroe's optreden een van de beste uit haar carrière: ze bleek een volbloed comédienne en ontving een Golden Globe voor haar vertolking van Sugar. De film werd door het American Film Institute uitgeroepen tot beste Amerikaanse komedie aller tijden.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Billy Wilder

Productiejaar

1959

Productieland(en)

US

Originele titel

Some Like It Hot

Lengte

121 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Some Like it Hot (Billy Wilder, US 1959)
still Some Like it Hot (Billy Wilder, US 1959)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op