Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Songs for Drella

Songs for Drella

Ed Lachman / US, 1990 / 60 min.

Geweldige registratie van een intense uitvoering door Lou Reed en John Cale in 1990 van hun album Songs for Drella. In een sobere setting wordt hun eerbetoon aan het leven van Andy Warhol een vertelling in beeld, tekst en muziek.

poster IDFA 2021

Twintig jaar nadat Lou Reed en John Cale uit elkaar gingen en Cale The Velvet Underground verliet, kwamen ze kort weer bij elkaar om het album Songs for Drella op te nemen en een reeks concerten te geven met de songs die ze samen hadden geschreven. Ze zouden daarna nooit meer samen optreden of het originele materiaal van het album spelen. De liedcyclus is een eerlijke verkenning van het leven, de dromen, angsten en aspiraties van hun mentor en manager Andy Warhol, waarvan de diepe intimiteit is vervat in de beelden van deze concertfilm.

De regisseur Ed Lachman, die vooral bekend is als director of photography van internationale arthousefilms, heeft deze rijk geobserveerde, immersieve performance gefilmd op een wijze die rijmt met de muziek. De prachtige 4K-restauratie wordt een klassiek werk op zichzelf om steeds opnieuw van te genieten. Zoals Lou Reed zingt in ‘Images’: I love multiplicity of screenings / things born anew display new meanings / I think images are worth repeating and repeating and repeating.

Na de vertoning een Q&A met regisseur Ed Lachman, geleid door Eye on Sound-programmeur Thijs Havens.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ed Lachman

Productiejaar

1990

Productieland(en)

US

Lengte

60 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op