Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Sorry to bother you eye filmmuseum01

Sorry to Bother You

Boots Riley / US, 2018 / 111 min.

Gekker en chaotischer dan Michel Gondry, futuristischer dan Spike Lee maar even bijtend als diens beste sociale satires: met Sorry to Bother You zet filmmaker, rapper, kunstenaar en activist Boots Riley de logica op z’n kop. De niet al te succesvolle zwarte telemarketeer Cassius Green schopt het onverklaarbaar tot de top van het bedrijf, dat in handen blijkt van een onmenselijk-optimistische, witte cocaïneverslaafde CEO. De film is in Nederland niet eerder vertoond. Vanaf 22 augustus te zien in De FilmHallen (met Filmkrant Live-inleiding door filmjournalist Hugo Emmerzael, voertaal: Nederlands) en de landelijke bioscopen in het Previously Unreleased-programma.

Sorrytobotheryou 2000x3000 intl eng bundleart full digital artwork rgb v1 sprk

Als Cassius, een dolende thirtysomething, een verborgen magische kracht in zichzelf ontdekt en uitgroeit tot de succesvolste verkoper van de cubiclevloer, belandt hij in een nieuwe werkelijkheid. Hij mag meedoen met de big boys op de bovenste verdieping, waar de CEO en zijn staf perfide producten bedenken om aan de man te brengen.

futuristische satire

Een daarvan is deelname aan Worry Free, een programma dat permanente zorgeloosheid belooft; wie tekent voor Worry Free krijgt een leven lang gratis voedsel en behuizing in ruil voor permanente dienstbaarheid. Cassius” razendsnelle opkomst brengt hem in problemen met zijn vriendin Detroit, een activistische zwarte kunstenaar, en zijn collega”s die een staking voorbereiden.

Sorry to Bother You, Boots Riley”s speelfilmdebuut, werd onder meer vertoond op de het Sundance-festival en de filmfestivals van Seattle en Parijs. De futuristische sociale satire werd in de pers omschreven als het resultaat van “een nacht doorhalen op geestverruimende trips en marxistische theorie”, dat zich nog het best laat vergelijken met een “blaxploitation sci-fi-allegorie uit de jaren zeventig”.

“…de energiekste van de serie van niet eerder in Nederland vertoonde films… zeer overtuigend… energiek, amusant en onvoorspelbaar. (Het Parool)

“...vlijmscherp...zie je zelden een film die zo precies zijn vizier op de structurele problemen van deze wereld richt. (De Filmkrant)

“...heel grappig... (NRC Handelsblad)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Boots Riley

Productiejaar

2018

Productieland(en)

US

Originele titel

Sorry to Bother You

Lengte

111 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Sorry to bother you eye filmmuseum02
Sorry to bother you eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op