Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Ayten Amin / EG, TN, DE, 2021 / 96 min.

Ze is een gehoorzame dochter, een ijverige student, een romantische, praatgrage bakvis en een zelfverzekerde meid op social media. De negentienjarige Souad neemt meerdere, soms conflicterende identiteiten aan en probeert te ontsnappen aan de strikte religieuze codes in haar woonplaats Zagazig, een provinciestadje in de Nijldelta.  

poster Souad (Ayten Amin, EG 2021)
Urenlang zit Souad op social media om haar alter ego – een vrijgevochten jonge vrouw - vorm te geven; met meerdere mannen onderhoudt ze virtuele relaties, over haar grote liefde Ahmed, een ‘content creator’ voor Facebook in Alexandrië die ze nog nooit heeft gezien, verzint ze de meest fantastische verhalen. Tegelijkertijd is Soaud de keurige dochter die zich aan de voorschriften houdt van haar conservatieve familie en de streng islamitische omgeving.

Souads jongere zuster Rabab lijkt meer op zichzelf te vertrouwen; na een ingrijpende gebeurtenis is zij degene die besluit Ahmed op te zoeken.

Op de huid

In haar documentair gefilmde speelfilm laat regisseur Ayten Amin zien hoe jonge vrouwen zichzelf verliezen in een maatschappij die hen verleidt tot dubbellevens. Souad werd geprezen om de subtiele manier waarop de spanning tussen online leven en de restricties van het dagelijks bestaan invoelbaar wordt gemaakt; de handheld camera zit de personages op de huid.

Ayten Amin (Alexandrië, 1978) studeerde film aan het Art Lab van de American University in Cairo. Haar afstudeerfilm Her Man was te zien op de internationale festivals. Souad, Amins eerste lange speelfilm, was vorig jaar te zien op de Berlinale na de première in New York (Tribeca Film Festival).

...subtiel...slim...bijzondere details en kleine gebaren... fijnzinnig...goed raak. (De Volkskrant)

...sterk... (NRC Handelsblad)

...intiem... ijzersterk...heerlijk herkenbaar... (De Filmkrant)

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ayten Amin

Productiejaar

2021

Productieland(en)

EG, TN, DE

Originele titel

Souad

Lengte

96 min.

Taal

Arabisch

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Souad (Ayten Amin, EG 2021)
still Souad (Ayten Amin, EG 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op