Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Space Dogs (Elsa Kremser & Levin Peter, AT/DE/FR 2019)

Space Dogs

Elsa Kremser, Levin Peter / AT, DEUZE, FR, 2019 / 91 min.

Hoe zwerfhond Laika de ruimte in werd gestuurd en als geest terugkeerde. Op licht surreële wijze volgt de film het spoor van deze straathond uit Moskou en haar nakomelingen. Keuzefilm van Janis Rafa.  

poster Space Dogs (Elsa Kremser & Levin Peter, AT/DE/FR 2019)

Eye wijdt een tentoonstelling aan het werk van Janis Rafa, waarin de relatie tussen mens en dier centraal staat. Over haar keuzefilm zegt ze: "Space Dogs is een zeer goed voorbeeld van een film die fictieve elementen, werkelijkheid en geschiedenis combineert. Het is inspirerend om te weten dat archiefmateriaal zo’n sterke visuele impact kan hebben."

"De film toont hoe honden zijn ingezet voor experimenten – het is fascinerend om te zien hoe de menselijke geest allerlei methodes bedenkt om dierenlichamen op zulke traumatiserende manieren te gebruiken. De film laat deze beelden zien, maar heeft tegelijkertijd een sterke poëtische beeldtaal. Hij is net niet volledig verbonden met de aarde, de echte wereld."

Space Dogs

Zwerfhond Laika was het eerste levende wezen dat de ruimte in werd gestuurd en daarmee een wisse dood tegemoet ging. Volgens een legende keerde ze als geest terug naar de aarde en zwierf sindsdien door de straten van Moskou. Space Dogs volgt haar spoor, gefilmd vanuit het perspectief van een hond, en toont de avonturen van haar nakomelingen: twee straathonden die door het hedendaagse Moskou struinen.

Hun verhaal is er een van intieme vriendschap maar ook van meedogenloze wreedheid, verweven met onvertoond archiefmateriaal uit het Sovjet-kosmische tijdperk. Een magisch verhaal over reizigers die op zoek zijn naar onbekende ruimtes.

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Elsa Kremser, Levin Peter

Productiejaar

2019

Productieland(en)

AT, DEUZE, FR

Originele titel

Space Dogs

Lengte

91 min.

Taal

Duits

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Janis Rafa

Eye Filmmuseum presenteert dit najaar een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Haar evocatieve films en video-installaties bevatten zelden gesproken woord; in plaats daarvan richt ze zich op de stille aanwezigheid van tamme of wilde dieren en maakt ze tot drijvende kracht van haar poëtische composities. Janis Rafa’s verhalen handelen niet alleen over menselijke angsten, verwachtingen en mislukkingen; ze leggen ook nadruk op dierlijke instincten, ongetemd gedrag en het menselijk onvermogen samen te leven.

Lees meer
campagnebeeld Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.
still Space Dogs (Elsa Kremser & Levin Peter, AT/DE/FR 2019)
still Space Dogs (Elsa Kremser & Levin Peter, AT/DE/FR 2019)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op