Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Ulrich Seidl / AT, DE, FR, 2022 / 101 min.

Vervolg op Ulrich Seidls speelfilm Rimini: Ewald, de broer van de larmoyante schlagerzanger Richie Bravo, vertrekt naar Roemenië om met weeskinderen te werken, in de hoop zijn pedofiele gevoelens te kanaliseren. Het Toronto Film Festival schrapte de wereldpremière.

poster Sparta (Ulrich Seidl, AT 2023)
In Ulrich Seidls Rimini volgden we de aan de grond gelopen schlagerzanger Richie Bravo. Zijn jongere broer Ewald leidt een keurig bestaan als elektrotechnisch ingenieur – eenmaal in de veertig besluit hij het roer om te gooien. In een vervallen dorp in Transsylvanië bouwt Ewald met een troep jongens, gedeeltelijk weeskinderen, een verlaten schoolgebouw om tot een fort. De kinderen genieten van het buiten zijn, samen sporten en opknappen van een vervallen gebouw. Ook Ewald voelt zich bevrijd in het gezelschap van de kinderen. Toch is hij een gekwelde man: hij moet zijn pedofiele verlangens in toom houden.

Het Toronto Film Festival annuleerde Sparta's wereldpremière vanwege beschuldigingen geuit in het Duitse opinieblad Der Spiegel; Seidl zou de Roemeense kinderen noch hun (aanwezige) ouders hebben ingelicht over de thematiek van de film. Misbruik van goed vertrouwen, schreef Der Spiegel.

Ongemakkelijk

Seidl schreef een publieke verklaring waarin hij de beschuldigingen fel van de hand wees. Ware cinema, stelde de regisseur, trouw aan zijn oeuvre, verkent gebieden die we als ongemakkelijk, pijnlijk en ambigu ervaren. Een moreel scherpslijperige ‘voor’- of ‘tegen’-stellingname is niet het gebied waarin de filmkunst opereert, vindt de regisseur.

Wie zijn films bekijkt maakt kennis met een wereld waarin onuitgesproken verlangens, neuroses en tegenstrijdigheden aan het licht worden gebracht – met inachtneming van de grenzen van wat de acteurs, professioneel en non-professioneel, aandurven.

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ulrich Seidl

Productiejaar

2022

Productieland(en)

AT, DE, FR

Originele titel

Sparta

Lengte

101 min.

Taal

Romanian, German, English

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Sparta (Ulrich Seidl, AT 2023)
still Sparta (Ulrich Seidl, AT 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op