Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Scorpio Rising (Kenneth Anger, US 1963)

Special met films van Kenneth Anger

Avond rond de voorlopers van de queer cinema: de films van Kenneth Anger. Te zien zijn Scorpio Rising, zeer obsceen in zijn tijd, en Fireworks, een mijlpaal binnen de experimentele en gay cinema. Onderdeel van Looking for America: America is not one thing or another: America is Queer.

Kennethanger dvd cover

Pas sinds de jaren negentig worden vooral in onafhankelijke Amerikaanse films homoseksuele mannen en vrouwen afgebeeld zonder vooroordelen. De Amerikaanse filmgeschiedenis kent overigens wel flink wat grensverleggende films als het gaat om queer cinema, zoals het werk van Andy Warhol en Kenneth Anger. Angers films zijn een regelrechte kritiek op de Hollywoodfilms – zijn oeuvre geldt tegenwoordig als een voorloper van de queer cinema: “queer” zowel in de gebruikelijke zin als verwijzend naar “anders”, tegendraads en eigenzinnig: Anger nam graag de mores van de puriteinse Amerikaanse samenleving op de korrel.

De underground klassieker Fireworks (1947, 20”) is waarschijnlijk de eerste onafhankelijke film die specifiek over de gay ervaring gaat, en daarom een mijlpaal binnen de experimentele en de gay cinema.

In Scorpio Rising (1964, 28”) staat het typisch Amerikaanse fenomeen van de de biker-cultuur centraal, maar dan gezien vanuit het gezichtspunt van Anger: obsceen en schokkend, volgens de normen van de vroege jaren zestig, maar buitengewoon invloedrijk op het werk van een hele generaties filmmakers.

Het verschijnen van Fireworks, eind jaren veertig, leidde tot Angers arrestatie; Scorpio Rising werd door de rechter verboden (de door elkaar gehusselde beelden van homo”s, nazi”s en Jezus Christus vielen bij de geheel vrouwelijke jury niet in de smaak).

Kunsthistoricus en videokunstenaar Paul Groot vertelt tijdens deze avond meer over de films van Kenneth Anger en geeft zijn persoonlijke mening over de (Californische) underground. Groot was in de jaren tachtig hoofdredacteur van Museumjournaal en schreef artikelen in kunsttijdschriften als Metropolis M, Art-Forum en Kunstforum. Ook publiceerde hij meerdere boeken. Hij schrijft sinds 1989 voor Mediamatic, publicatieplatform voor nieuwe media.

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Looking for America

Eye werpt dit najaar een nieuwsgierige blik op de Verenigde Staten. Hoe verhoudt het aloude ideaal van een ‘land of the free and home of the brave’ zich met de weerbarstige werkelijkheid?

Lees meer
campagnebeeld Looking For America
still Scorpio Rising (Kenneth Anger, US 1963)
Fireworks still2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op