Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Spetters eye filmmuseum01

Spetters

Paul Verhoeven / NL, 1980 / 115 min.

Ter herinnering aan Rutger Hauer, overleden op 19 juli jl., vertoont Eye nog een keer de gerestaureerde versie van het ooit geruchtmakende Spetters, waarin Hauer voor de vierde keer werd geregisseerd door Paul Verhoeven. Hauer speelt de motorcrossende tandarts Gerrit Witkamp, een icoon voor de opgeschoten jeugd in de film zoals Hauer een icoon voor Nederland werd. Na Spetters brak Hauer snel door in de VS met memorabele optredens in Nighthawks (1981) en Blade Runner (1982). Vooraf de korte film The Room (2001) van Rutger Hauer en Erik Lieshout, gebaseerd op het verhaal De Kamer van Harry Mulisch. Met inleiding door Eye-programmeur Ronald Simons.

Poster spetters eye filmmuseum

Paul Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman volgen de levens van drie jongeren uit de provincie die gek zijn op motorcrossen en op Fientje van de rijdende patatkraam “De Happies-hoek”. Het resultaat is een rauw portret van Hollandse jongeren die zich het liefst verplaatsen op brullende motoren, achteloos seks bedrijven en vermeende homoseksuelen probleemloos in elkaar slaan.

jeugdcultuur

De film trok bij uitbreng meer dan 1,1 miljoen bezoekers en geldt als de eerste Nederlandse film waarin de jeugdcultuur op een eerlijke, niet verhullende manier in beeld is gebracht. (De door Eye voltooide restauratie bevat ook eerder weggeknipte expliciete seksscènes.)

Voor Verhoeven bleek Spetters ook de toegangskaart naar Hollywood. De film werd daar aanzienlijk beter ontvangen dan in Nederland; zo omschreef Rolling Stone hoofdrolspeelster Renée Soutendijk als “a Dietrich in glittering pants”.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains foul language

Regisseur

Paul Verhoeven

Productiejaar

1980

Productieland(en)

NL

Originele titel

Spetters

Lengte

115 min.

Drager

DCP

Spetters eye filmmuseum02a
Spetters eye filmmuseum02b
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op