Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Young Frankenstein (Mel Brooks, US 1974)

Spoof Night

Koolhoven & Simons: Spoof Night

Tijdens Spoof Night nemen Martin Koolhoven en Ronald Simons je mee op reis langs een aantal spraakmakende filmsatires zoals This Is Spinal Tap, Hot Fuzz en Flying High, om te eindigen met de geniale parodie Young Frankenstein, tevens hommage aan het jarendertigmonsterverhaal.

poster Young Frankenstein (Mel Brooks, US 1974)
Wat is er leuker dan filmgenres en -klasskiekers op de hak nemen? Een man als Mel Brooks is er een meester in, getuige klassiek geworden spoofs als High Anxiety (parodie op Hitchcock) en Young Frankenstein, de liefdevolle comedybewerking van het beproefde monster-van-Frankenstein-thema.

Koolhoven & Simons nemen je mee op een reis langs de kunst van de spoof – het genre dat genres vakkundig fileert en parodieert, met tal van melige, uitzinnige en hilarische grappen. Voorbij komen onder meer filmfragmenten uit het werk van regisseurs als Rob Reiner (This Is Spinal Tap, hardrock-mockumentary) en Edgar Wright (Hot Fuzz, Brits-Franse parodie op de actiefilm, met Simon Pegg).

Op zo’n avond mag het werk van de koning van de übermelige, politiek-incorrecte slapstick natuurlijk niet ontbreken; met Young Frankenstein hebben Koolhoven & Simons een pareltje van Brooks’ parodieerkunst gekozen. De film kwam uit in hetzelfde jaar dat Brooks’ Blazing Saddles furore maakte, een ‘western burlesque’ die alle clichés en rolpatronen van het genre schaterend omkeerde.

Young Frankenstein

Mel Brooks' Young Frankenstein (1974, 106') is een opvallend gestileerde komedie met heerlijke grappen, gefilmd in zwart-wit. Gene Wilder schittert als de kleinzoon van dr. Viktor von Frankenstein die, zonder het te willen, de medische experimenteerdrift van zijn grootvader heeft geërfd. Anders dan de oude baron von Frankenstein geeft de jonge Viktor om het welzijn van het creatuur dat hij eigenhandig heeft geschapen. Ook Marty Feldman ('Igor') is op z'n best, Peter Boyle is ontroerend als het monster, decors en belichting zijn indrukwekkend.

Vertoning op 35mm (Eye-collectie).

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violence

Productiejaar

2024

Lengte

181 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still Young Frankenstein (Mel Brooks, US 1974)
still Young Frankenstein (Mel Brooks, US 1974)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op