Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

George Sluizer / NL, FR, 1988 / 106 min.

Spannende verfilming van Tim Krabbé’s roman Het gouden ei, waarin een jonge vrouw (Johanna ter Steege) tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk verdwijnt bij een pompstation. Haar vriend blijft jarenlang obsessief naar haar zoeken. Nederlandse klassieker, opnieuw uitgebracht in 2K-restauratie.

poster Spoorloos (George Sluizer, NL 1988)

Stanley Kubrick noemde het “de angstwekkendste film die ik ooit heb gezien” – geen gering compliment van de maker van The Shining. Verontrustend, beklemmend en raadselachtig is deze psychologische thriller van George Sluizer zeker. Spoorloos geldt als een nagelbijtend verslag, vol onderhuidse spanning, over een plotselinge verdwijning en de gevolgen daarvan voor de achterblijvers.

Op vakantie in Zuid-Frankrijk verliest Rex (Gene Bervoets) zijn verloofde Saskia (Johanna ter Steege) even uit het oog als ze halthouden bij een benzinestation. Ze is spoorloos verdwenen. De film is een gekruist portret: het draait tegelijkertijd om de psychologie van de dader en de wanhopige obsessie van Rex die wil weten wat er met Saskia is gebeurd. Een nagelbijtend verslag, vol onderhuidse spanning met een ijzingwekkende ontknoping.

Klassieker

George Sluizers psychothriller was bij verschijning in 1988 gelijk een klassieker. De verfilming van Tim Krabbé’s roman Het gouden ei won een Gouden Kalf voor beste film en kreeg een Amerikaanse remake (The Vanishing, 1993). Tim Krabbé’s roman verscheen precies veertig jaar geleden.

Henny Vrienten componeerde in 1988 een onvergetelijke soundtrack voor George Sluizers thriller. Het is een van de hoogtepunten uit de Nederlandse filmmuziekgeschiedenis, maar de soundtrack werd nooit uitgebracht en ook in het archief van Eye Filmmuseum ligt het niet. Dus waar is de soundtrack van Spoorloos gebleven? In de slotaflevering van het drieluik over filmmuziek van de podcast Op de vijfde rij spreekt Cesar Majorana met bewonderaars van de soundtrack en gaat hij op zoek naar de vermiste tape.

Meer George Sluizer

In de serie Eye Classics is in juni een aantal gerestaureerde films te zien van de in 2014 overleden filmmaker, die zijn vroegste internationale bekendheid verwierf met de speelfilm João en het mes (1972). Te zien zijn onder meer de prijswinnende documentaire De lage landen (1961, Zilveren Beer Berlinale) en de speelfilm Utz (1992, met Armin Mueller-Stahl). Op Eye Film Player wordt de selectie Sluizer-titels uitgebreid.

De 2K-restauratie van Spoorloos (een samenwerking van Eye, StoneRaft Films en Haghefilm) is vanaf 13 juni te zien in Eye en in landelijke bioscopen.

…nog steeds zo goed…Werkt Spoorloos 36 jaar later nog steeds? En of: de suspense blijft constant door de slimme montage… Johanna ter Steege sprankelt nog steeds onbevangen als Saskia: een prachtig debuut… (**** NRC Handelsblad)

…één van de engste en beste Nederlandse thrillers ooit…door het Eye Filmmuseum puntgaaf gerestaureerde nieuwe kopie… (De Volkskrant)

…maakt nog altijd een verpletterende indruk…mooie restauratie…zenuwslopend…fantastisch …krachtige opbouw…ijzingwekkend…zo sterk gespeeld…prachtige subtiele psychothriller, die uiteindelijk een overrompelend verhaal vertelt over de liefde en de dood. (Trouw)

In Spoorloos wordt Nederlands en Frans gesproken, in de versie met Nederlandse ondertiteling wordt alleen het Frans vertaald. Spoorloos wordt ook met Engelse ondertiteling vertoond. In het dropdownmenu staat bij elke show de ondertiteling vermeld.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

George Sluizer

Productiejaar

1988

Productieland(en)

NL, FR

Originele titel

Spoorloos

Lengte

106 min.

Taal

Nederlands, Frans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Spoorloos (George Sluizer, NL 1988)
still Spoorloos (George Sluizer, NL 1988)
Illustratie poster Spoorloos (George Sluizer, NL 1988) (uitsnede)

Eye Film Player

Spoorloos, Nederlands beste psychothriller, is gerestaureerd te zien op het grote doek. George Sluizers spannende Gouden Kalf-winnaar krijgt vanaf 13 juni een landelijke release en is gelijktijdig te zien op Eye Film Player, evenals 13 andere titels van Sluizer.

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op