Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis) (Anton Corbijn, GB 2022)

Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

Bekijk trailer

Anton Corbijn / GB, 2022 / 101 min.

Hipgnosis was de naam waaronder Storm Thorgerson en Aubrey Powell naam maakten als ontwerpers van iconische platenhoezen. Anton Corbijns documentaire is een onderhoudend portret van twee begaafde creatieven tegen de achtergrond van de rockgeschiedenis van de jaren zeventig.  

poster Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis) (Anton Corbijn, GB 2022)
Pink Floyd. Led Zeppelin. 10CC. Black Sabbath. AC/DC. Paul McCartney & Wings – het zijn een paar van de groepen die gebruik maakten van de talenten van Storm Thorgerson en Aubrey Powell, baanbrekende designers in het Londen van de jaren zestig en zeventig.

Anton Corbijn, bekend als muziekfotograaf, videoclip- en speelfilmregisseur (Control, portret in zwartwit van Ian Curtis, zanger van Joy Division) dook in de geschiedenis van Hipgnosis. Daarvoor sprak hij met Aubrey ‘Po’ Powell, de briljante fotograaf achter Hipgnosis en vele bekendheden uit de pop- en rockmuziek, onder wie Jimmy Page, Robert Plant (Led Zeppelin), David Gilmour (Pink Floyd) en Paul McCartney.

Koe op de cover

Wie kent niet de brandende man in pak op de hoes van Pink Floyds Wish You Were Here, de koe op Atom Heart Mother en de handen van Peter Gabriel die zware krassen trekken over de platenhoes van zijn tweede soloalbum? Ze werden gemaakt door Powell en zijn beste vriend, de grafisch ontwerper Storm Thorgerson (1944 - 2013). Ver voor het Photoshop-tijdperk verbluften ze met covers die platenhoezen tot ‘betaalbare kunst voor de working class’ maakten, zoals Noel Gallagher opmerkt in de film.

Corbijn laat zien hoe inventief Hipgnosis was: hun LP-hoezen waren gedurfd, artistiek doordacht, hip, surrealistisch en raadselachtig. Meesterwerken van fotografische manipulatie en belettering, waar soms weken aan gewerkt werd: noeste analoge arbeid uitmondend in iconische beelden.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Anton Corbijn

Productiejaar

2022

Productieland(en)

GB

Originele titel

Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

Lengte

101 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis) (Anton Corbijn, GB 2022)
still Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis) (Anton Corbijn, GB 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op