Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Stages of a Theater

Stages of a Theater

Hans Hulscher / NL, 2022 / 55 min.

Film over de bouw en sloop van het Lucent Danstheater in Den Haag in een poging om een belangrijke periode in de geschiedenis en een iconisch gebouw aan de vergetelheid te onttrekken.

poster Cinedans 2023

Het allereerste gebouw dat Rem Koolhaas, tegenwoordig een van 's werelds meest invloedrijke architecten, ooit bouwde, was het Lucent Danstheater in Den Haag. Het werd in 1987 voltooid en was de thuishaven van het meest internationaal gerenommeerde dansgezelschap van Nederland: Het Nederlands Dans Theater. Jiří Kyliàn, een van 's werelds meest vooraanstaande choreografen, beleefde er zijn grootste successen als artistiek directeur van het gezelschap en bracht er een groot deel van zijn professionele leven door. Daarnaast vonden er vele premières van internationaal gerespecteerde choreografen plaats, zoals van Hans van Manen, Paul Lightfoot/Sol Leon, William Forsythe, Maurice Béjart, Martha Clarke, Robert Wilson, Ohad Naharin, Marco Goecke en vele anderen. Het gerucht dat Koolhaas dit karakteristieke gebouw niet voor de eeuwigheid ontwierp is een misvatting. Toch werd de sloop van het theater in 2015 zonder noemenswaardige tegenstand ingezet en in maart 2022 voltooid. Gelardeerd met archiefmateriaal reizen Jiří Kyliàn en Rem Koolhaas terug in de tijd en bespreken de motieven, het ontwerp en de hoogtepunten van het Lucent Danstheater. We zien Sabine Kupfenberg, de legendarische danseres van het NDT, op de resten van het gebouw de openingstoespraak van toen nog eens in een heel ander daglicht stellen.

Een film als monument en een poging om een belangrijke periode in de geschiedenis en een iconisch gebouw aan de vergetelheid te onttrekken.

Nagesprek met Jiří Kyliàn.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Hans Hulscher

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Lengte

55 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinedans 2023

Van 24 tot en met 26 maart strijkt Cinedans opnieuw neer in Eye met een vol programma met de mooiste, spannendste en meest poëtische dansfilms van het afgelopen jaar.

Lees meer
campagnebeeld Cinedans 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op