Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Similitude (Steffani Jemison, 2019)

Steffani Jemison: A Rock, A River, A Street

Eye on Art: Steffani Jemison: A Rock, A River, A Street

De Nederlandse lancering van de debuutroman van Steffani Jemison, A Rock, A River, A Street. Met een lezing en vertoningen van werk van Jemison en andere filmmakers, onder meer uit de Eye-collectie. 

poster Eye on Art: Steffani Jemison: A Rock, A River, A Street

Steffani Jemison (1981) maakt video's, sculpturen, installaties en tekeningen met als onderwerp de overgeleverde verhalen die onze blik op de wereld vormen. Jemison beweegt zich in haar debuutroman A Rock, A River, A Street behendig door allerlei genres en stijlen. Het boek volgt een jonge, zwarte vrouw op de vage grens tussen Brooklyn en Queens. Terwijl ze met de metro reist en door haar buurt wandelt, herinnert ze zich vormende ervaringen uit haar jeugd en neemt ze de wereld rondom haar in zich op. Alles en iedereen laat een indruk achter. Waar eindigt je lichaam en begint de wereld? Hoe vind je de grens tussen jezelf en anderen?

Tijdens deze boeklancering leest Jemison voor uit eigen werk en gaat ze in gesprek met kunstenaar en schrijver Maria Barnas, die ook eigen gedichten voordraagt. Jemisons film Similitude wordt vertoond en daarnaast maakte ze een selectie korte films uit Eye's collectie, met onder meer een avontuur van Mickey Mouse uit 1936; een choreografie van Hans van Manen en honderd jaar oude wetenschappelijke opnamen van parasieten door J.C. Mol.

Steffani Jemison is gevestigd in Brooklyn, New York. Ze presenteerde solotentoonstellingen en performances bij onder meer JOAN Los Angeles, Annet Gelink Gallery, Greene Naftali, Mass MoCA, Jeu de Paume, CAPC Bordeaux, het Museum of Modern Art en LAXART. Haar werk is opgenomen in belangrijke generatietentoonstellingen, waaronder Greater New York 2021 en de Whitney Biënnale 2019. Haar werk is opgenomen in openbare collecties, waaronder het Hirschhorn Museum and Sculpture Garden, het Museum of Modern Art, het Guggenheim Museum, het Whitney Museum, Kadist en het Stedelijk Museum Amsterdam. Jemison is de auteur van A Rock, A River, A Street (Primary Information, 2022). Met haar uitgeverij Future Plan and Program publiceerde boeken van Harold Mendez, Martine Syms, Jibade-Khalil Huffman, Jina Valentine en Szu-Han Ho. Met Quincy Flowers richtte ze At Louis Place op, een platform voor schrijvers.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Productiejaar

2023

Lengte

120 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still Similitude (Steffani Jemison, 2019)
still Similitude (Steffani Jemison, 2019)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op