Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Jorden van foreest 16

Stelling van Foreest, een schaakfamilie, De

Thomas Doebele / NL, 2017 / 55 min.

Portret van een bijzondere Groningse schaakfamilie met zes kinderen van negen tot zeventien jaar die op topniveau schaken, mede dankzij thuisonderwijs. Hoe is het voor de kinderen, en hun ouders, om deze ambitieuze opvoeding bij te benen, vol te houden en waar te maken?

01 machteld van foreest

De zes kinderen Van Foreest zijn buitengewoon getalenteerde schakers, goed getraind en al vanaf jonge leeftijd actief in de professionele schaakwereld. Hun ouders vinden dat de reguliere basisschool de kinderen niet voldoende biedt om hun talent zo goed mogelijk tot bloei te laten komen. Ze geven thuisonderwijs en de hierdoor vrijgekomen tijd wordt benut voor een serieuze schaakopleiding. Hun aanpak heeft al het nodige resultaat opgeleverd.

De Nederlandse kampioenschappen schaak zullen dit jaar worden gehouden in de Tolhuistuin, naast EYE, van 25 juni t/m zondag 2 juli. Hier zal Jorden van Foreest, nu inmiddels 18 jaar geworden, zijn titel gaan verdedigen.

Jorden (1999), de oudste, werd op zestienjarige leeftijd de jongste schaakgrootmeester in de Nederlandse schaakgeschiedenis. Vorig jaar zomer won hij met zeventien jaar het Nederlands Kampioenschap Schaken. Zijn jongere broer Lucas (2001) zit hem op de hielen; hij werd in 2011 Nederlands kampioen in de categorie “jongens onder de tien jaar” en neemt volgend jaar deel aan de Challengers-groep van het Tata Steel Chess Tournament. Jongste en enige dochter Machteld (2007) lijkt in het spoor te gaan van haar grote broers. Op zesjarige leeftijd werd ze Nederlands kampioen in de categorie “meisjes onder de tien jaar” en ze geldt misschien wel als het grootste talent van de familie.

Deze documentaire van Maarten Schmidt en Thomas Doebele, die recent Het verlangen van Michael Dudok de Wit maakten, vertellen nu het verhaal over de familie Van Foreest op weg naar de wereldschaaktop.

Details

Regisseur

Thomas Doebele

Productiejaar

2017

Productieland(en)

NL

Originele titel

Stelling van Foreest, een schaakfamilie, De

Lengte

55 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

01 machteld van foreest
Jorden van foreest tata steel chess 2016 wereldkampioen magnus carlsen l 7 voudig nederlands kampioen loek van wely r
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op