Stones Have Laws + Book Launch
Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan en Tolin Erwin Alexander praten over hun gezamenlijke project Stones Have Laws. Dit filmisch experiment, een mix van poëzie, theater en reflectie op film maken, neemt je mee in het leven van een Marron-gemeenschap in de voormalige Nederlandse kolonie Suriname.
Ten tijde van de slavernij vluchtten sommige tot slaafgemaakten de bossen van Suriname in om een leven in vrijheid op te bouwen. Ze werden Marrons genoemd.
De Surinaamse theatermaker Tolin Erwin Alexander – een Okanisi Marron – ging in op de uitnodiging van kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan om samen een script te ontwikkelen voor een filmisch experiment, Stones Have Laws (Dee sitonu a weti).
De makers hanteren een bijzondere vertelvorm, waarin verhalen over voorouderlijke Afrikaanse tradities en de ontsnapping uit de slavernij samenkomen met de uitvoering van hedendaagse rituelen. De film is ook een onderzoek naar hoe de verbintenis met het land onder druk komt te staan nu ontbossing en de aanleg van mijnen de leefcultuur van de Marrons verstoren.
Experimenteel proces
Het drietal heeft de Surinaamse Marrongemeenschap nauw betrokken bij de ontwikkeling van het script, dat werd geschreven volgens een experimenteel proces van collectief scriptschrijven. Het resultaat is een unieke filmische vorm die een brug slaat tussen film maken, poëzie en theater.
Stones Have Laws maakt deel uit van het PhD-onderzoek (Drifting Studio Practice/Studio op drift) van Lonnie van Brummelen, die haar proefschrift op 27 oktober verdedigt in de Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam. Van Brummelens onderzoek verschijnt in boekvorm bij Hantje Catz/Jubilée Platform for Artistic Research en wordt op deze avond in Eye ten doop gehouden.
Van Brummelen, De Haan en Tolin Erwin Alexander gaan na afloop in gesprek met researcher en curator Astrid Korporaal, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Dit is onderdeel van
Details
Lengte
120 min.
Taal
Engels, Nederlands
Ondertiteling
Engels
Onderdeel van
Eye on Art
Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.
NLEN