Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Stop Making Sense (Jonathan Demme, US 1984)

Stop Making Sense

Bekijk trailer

Jonathan Demme / US, 1984 / 88 min.

De legendarische concertfilm uit 1984 van new wave/post-punk band Talking Heads met frontman David Byrne in 4K gerestaureerd ter viering van het 40ste jubileumjaar. Stop Making Sense is volgens velen de beste concertfilm aller tijden. Dance along-versie!

poster Stop Making Sense (Jonathan Demme, US 1984) (rerelease)

Deze voorstelling is zonder stoelen, dus er kan volop gedanst en meegezongen worden. Jonathan Demme transformeerde het concert tot een overweldigende visuele ervaring. Het absurd grote kostuum dat David Byrne draagt als hij 'Girlfriend Is Better' zingt, werd een legendarisch fashion statement en beeldbepalend voor de film. De kalme openingsscène breekt al gelijk met alle regels van de concertfilm. Byrne loopt een kaal podium op met een boombox in zijn hand, zet hem aan en zingt mee met 'Psycho Killer'. De instrumenten worden op hun plaats gezet, elektrische kabels aangesloten. Waarna de muzikanten onverbiddelijk het tempo opvoeren.

Stop Making Sense was op beeld en geluid vernieuwend. In plaats van het optreden te larderen met standaardbeelden van een uitzinnig publiek, houdt Demme (The Silence of the Lambs) zijn camera's strak op het podium gericht. Byrne en zijn gezelschap creëren een schaduwspel die doet denken aan Metropolis, terwijl Demme als een van de eerste gebruikmaakte van digitale audiotechnieken.

Strak geregisseerd

Talking Heads gaf het concert ter promotie van het album Speaking in Tongues. Het choreografisch strak geregisseerde optreden werd in december 1983 opgenomen in het Pantages Theater in Hollywood, met de meest memorabele nummers van Talking Heads, zoals 'Burning Down the House', 'Once in a Lifetime', 'Slippery People' en 'This Must Be the Place'. In 2021 werd Stop Making Sense opgenomen in het United States National Film Registry als "culturally, historically, or aesthetically significant”.

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jonathan Demme

Productiejaar

1984

Productieland(en)

US

Originele titel

Stop Making Sense

Lengte

88 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Stop Making Sense (Jonathan Demme, US 1984)
still Stop Making Sense (Jonathan Demme, US 1984)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op